41.-(1) Η Εταιρεία Διαχείρισης για κάθε ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται ή, εφόσον δεν τελεί υπό διαχείριση, η ίδια η Εταιρεία Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου χρησιμοποιεί διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων που της επιτρέπουν να ελέγχει και να μετρά κάθε στιγμή τους κινδύνους των θέσεών της και τη συμβολή τους στο γενικότερο προφίλ κινδύνου του χαρτοφυλακίου του ΟΣΕΚΑ. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί διαδικασίες που της επιτρέπουν την ακριβή και αμερόληπτη αποτίμηση της αξίας των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων και κοινοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους τύπους των παραγώγων μέσων, τους υποκείμενους κινδύνους, τα ποσοτικά όρια και τις επιλεγείσες μεθόδους εκτίμησης των κινδύνων από πράξεις σε παράγωγα μέσα, για κάθε ΟΣΕΚΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεριμνά ώστε όλες οι πληροφορίες που λαμβάνει κατ’ εφαρμογή του παρόντος εδαφίου να είναι διαθέσιμες στην ΕΑΚΑΑ, σύμφωνα με το Άρθρο 35 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 και στο ΕΣΣΚ, σύμφωνα με το Άρθρο 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1092/2010, προς το σκοπό της παρακολούθησης των συστημικών κινδύνων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(2) ΟΣΕΚΑ δύναται να χρησιμοποιεί τεχνικές και μέσα που συνδέονται με κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς, υπό τις προϋποθέσεις και εντός των ορίων που ορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με Οδηγία της, εφόσον αυτές οι τεχνικές και αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Όταν οι ανωτέρω τεχνικές και μέσα αφορούν τη χρησιμοποίηση παραγώγων μέσων, πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις και τα όρια που προβλέπει ο παρών Νόμος, οι τεχνικές δε και τα μέσα απαγορεύεται να επιφέρουν παρέκκλιση του ΟΣΕΚΑ από τον επενδυτικό του σκοπό, όπως αυτός εξειδικεύεται στον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα, ή στο ενημερωτικό του δελτίο.
(3) ΟΣΕΚΑ διασφαλίζει ότι ο συνολικός κίνδυνος στον οποίο εκτίθεται, σε σχέση με τα παράγωγα μέσα, δεν υπερβαίνει τη συνολική καθαρή αξία του χαρτοφυλακίου του. Η έκθεση σε κίνδυνο υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα αξία των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού, τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, τις μελλοντικές κινήσεις της αγοράς και το διαθέσιμο χρόνο για τη ρευστοποίηση των θέσεων.
(4) ΟΣΕΚΑ δύναται να επενδύει, στο πλαίσιο του επενδυτικού του σκοπού και εντός των ορίων που ορίζονται στα εδάφια (5), (6) και (7) του άρθρου 42, σε παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα, εφόσον ο κίνδυνος που διατρέχουν τα υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού δεν υπερβαίνει συνολικά τα επενδυτικά όρια του άρθρου 42. Σε περίπτωση που ο ΟΣΕΚΑ επενδύει σε παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα που βασίζονται σε δείκτη, αυτές οι επενδύσεις δεν απαιτείται να συνδυάζονται για τους σκοπούς των ορίων του άρθρου 42. Όταν κινητή αξία ή μέσο χρηματαγοράς ενσωματώνει παράγωγο, αυτό το παράγωγο λαμβάνεται υπόψη κατά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των εδαφίων (1) έως (4).
(5) Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με Οδηγίες της καθορίζει:
(α) κριτήρια για την αξιολόγηση της επάρκειας της διαδικασίας κινδύνου που εφαρμόζει η Εταιρεία Διαχείρισης, σύμφωνα με το παρόν άρθρο∙
(β) λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά την ακριβή και ανεξάρτητη αξιολόγηση της αξίας των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων∙
(γ) λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά το περιεχόμενο και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την κοινοποίηση των πληροφοριών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο∙
(δ) προϋποθέσεις και όρους για τη χρήση παραγώγων χρηματοοικονομικών μέσων ή για την επένδυση σε τέτοια μέσα.