ΜΕΡΟΣ ΙV ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι-ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.
Γενικές αρχές

14. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης-

(α) Ενεργούν με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των δικαιούχων των οποίων τα δικαιώματα εκπροσωπούν, και

(β) δεν επιβάλλουν στους δικαιούχους, των οποίων τα δικαιώματα εκπροσωπούν, υποχρεώσεις οι οποίες δεν είναι αντικειμενικά αναγκαίες για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους ή για την αποτελεσματική διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Δικαιώματα των δικαιούχων

15. Οι δικαιούχοι έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα τα οποία ορίζονται στο Καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης:

(α) Το δικαίωμα να εξουσιοδοτούν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της επιλογής τους να διαχειρίζεται τα δικαιώματα, τις κατηγορίες δικαιωμάτων ή τα είδη έργων και άλλα αντικείμενα της επιλογής τους, για τις επικράτειες της επιλογής τους, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος, ιθαγένειας, κατοικίας ή εγκατάστασης είτε του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης είτε του δικαιούχου:

Νοείται ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης υποχρεούται να διαχειρίζεται τα εν λόγω δικαιώματα, τις κατηγορίες δικαιωμάτων ή τα είδη έργων και άλλα αντικείμενα, υπό τον όρο ότι η διαχείριση τους εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων του, εκτός εάν ο οργανισμός έχει αντικειμενικά αιτιολογημένους λόγους να αρνηθεί την ανάληψη της διαχείρισης.

(β) το δικαίωμα να χορηγούν άδειες μη εμπορικής χρήσεως δικαιωμάτων, κατηγοριών δικαιωμάτων ή ειδών έργων και άλλων αντικειμένων της επιλογής τους.

(γ) το δικαίωμα να τερματίζουν την εξουσιοδότηση, να διαχειρίζονται δικαιώματα κατηγορίες δικαιωμάτων ή είδη έργων και άλλα αντικείμενα που τους έχουν ανατεθεί από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, ή να ανακαλούν από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης οποιοδήποτε εκ των δικαιωμάτων, κατηγοριών δικαιωμάτων ή ειδών έργων και άλλων αντικειμένων επιλογής τους, όπως ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου (α) για τις επικράτειες της επιλογής τους, κατόπιν επίδοσης εύλογης προειδοποίησης η οποία δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες:

Νοείται ότι, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δύναται να αποφασίζει ότι η ημερομηνία έναρξης της ισχύος μιας τέτοιας λήξης ή ανάκλησης θα λαμβάνει χώρα μόνο στο τέλος του οικονομικού έτους.

(δ) Εάν υπάρχουν ποσά που οφείλονται σε δικαιούχο για πράξεις εκμετάλλευσης που έγιναν πριν από την ημερομηνία της λήξης της ισχύος της εξουσιοδότησης ή της ανάκλησης των δικαιωμάτων, ή δυνάμει άδειας που χορηγήθηκε πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της λήξης ή της ανάκλησης, ο δικαιούχος διατηρεί τα δικαιώματά του βάσει των διατάξεων των άρθρων 22, 23, 28, 30, 38 και 43.

(ε) Ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν περιορίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων (γ) και (δ) επιβάλλοντας ως όρο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών να ανατίθεται η διαχείριση των δικαιωμάτων ή των κατηγοριών δικαιωμάτων ή των ειδών έργων και άλλων θεματικών αντικειμένων που υπόκεινται σε λήξη ή ανάκληση σε άλλο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.

(στ) Όταν ο δικαιούχος εξουσιοδοτεί οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, παρέχει τη συναίνεσή του συγκεκριμένα για κάθε δικαίωμα ή κατηγορία δικαιωμάτων ήείδος έργων και άλλα θεματικά αντικείμενα που τον εξουσιοδοτεί να διαχειρίζεται και οποιαδήποτε τέτοια συναίνεση αποδεικνύεται τεκμηριωμένα γραπτώς.

(ζ) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ενημερώνει τους δικαιούχους σχετικά με τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων (α) έως (στ), καθώς και για οποιουσδήποτε όρους συνδεόμενους με το δικαίωμα που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου (β), πριν λάβει τη συναίνεσή τους για τη διαχείριση κάθε δικαιώματος ή κατηγορίας δικαιωμάτων ή είδους έργων και άλλων θεματικών αντικειμένων.

(η) Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ενημερώνει τους δικαιούχους που τον έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει για τα δικαιώματά τους όπως προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων (α) έως (στ), καθώς και για οποιουσδήποτε όρους συνδεόμενους με το δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (β), από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου.

Κανόνες των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης για την προσχώρηση μέλους

16.(1) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης συμμορφώνονται με τους κανόνες προσχώρησης μέλους σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2) έως (5) .

(2)(α) Ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δέχεται ως μέλη δικαιούχους και οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, καθώς και άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και ενώσεις δικαιούχων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις προσχώρησης, οι οποίες βασίζονται σε αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις.

(β) Οι προϋποθέσεις προσχώρησης περιλαμβάνονται στο καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και δημοσιοποιούνται.

(γ) Αν ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης απορρίψει το αίτημα προσχώρησης, παρέχεται στον δικαιούχο αιτιολογημένη απόφαση των λόγων της απόρριψής του.

(3)(α) Το καταστατικό του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης προβλέπει κατάλληλους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για τη συμμετοχή όλων των μελών του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του οργανισμού.

(β) Η εκπροσώπηση των διαφόρων κατηγοριών μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι δίκαιη και ισορροπημένη.

(4) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης επιτρέπει στα μέλη του να επικοινωνούν με τον οργανισμό με ηλεκτρονικά μέσα, ακόμη και για την άσκηση των δικαιωμάτων που έχουν ως μέλη.

(5) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης τηρεί αρχεία των μελών του, τα οποία ενημερώνει άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγή.

Δικαιώματα δικαιούχων που δεν είναι μέλη του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης

17. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης συμμορφώνονται με τις διατάξεις του εδαφίου (4) του άρθρου 16, του εδαφίου (2) του άρθρου 39 και του άρθρου 43 σχετικά με τους δικαιούχους οι οποίοι έχουν άμεση νομική σχέση με αυτούς βάσει των διατάξεων του νόμου ή βάσει εκχώρησης, άδειας ή οποιασδήποτε άλλης συμβατικής συμφωνίας, αλλά δεν είναι μέλη τους.

Γενική συνέλευση των μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης

18.-(1) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης οργανώνουν τη γενική συνέλευση των μελών τους σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2) έως (10).

(2) Η γενική συνέλευση των μελών συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

(3) Η γενική συνέλευση των μελών αποφασίζει για οποιαδήποτε τροποποίηση του Καταστατικού και των όρων προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, αν οι όροι αυτοί δεν ρυθμίζονται από το Καταστατικό.

(4) Η γενική συνέλευση των μελών αποφασίζει τον διορισμό ή την απόλυση των διευθυντών, παρακολουθεί τη γενική απόδοσή τους και εγκρίνει τις αμοιβές τους καθώς και άλλα οφέλη, όπως χρηματικά και μη χρηματικά οφέλη, απονομή σύνταξης και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δικαιώματα σε άλλες παροχές και δικαιώματα σε αποζημίωση λόγω απόλυσης:

Νοείται ότι όταν το καταστατικό του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης προβλέπει για δυαδικό σύστημα συμβουλίου, η γενική συνέλευση των μελών δεν μπορεί να αποφασίζει το διορισμό ή την απόλυση των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή να εγκρίνει της αμοιβές τους και άλλα οφέλη σε περίπτωση που η εξουσία λήψης αυτών των αποφάσεων έχει εκχωρηθεί στο εποπτικό συμβούλιο.

(5) Σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο 2 του παρόντος Μέρους, η γενική συνέλευση των μελών λαμβάνει αποφάσεις τουλάχιστον για τα εξής ζητήματα-

(α) Τη γενική πολιτική για τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους·

(β) τη γενική πολιτική για τη χρήση των ποσών που δεν μπορούν να διανεμηθούν·

(γ) τη γενική επενδυτική πολιτική για τα έσοδα από τα δικαιώματα και για τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα·

(δ) τη γενική πολιτική για τις κρατήσεις επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί τυχόν εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα·

(ε) τη χρήση των ποσών που δεν μπορούν να διανεμηθούν·

(στ) την πολιτική για τη διαχείριση του κινδύνου·

(ζ) την έγκριση οποιασδήποτε κτήσης, πώλησης ή υποθήκης ακινήτων·

(η) την έγκριση συγχωνεύσεων και συμμαχιών, τη σύσταση θυγατρικών και την εξαγορά άλλων οντοτήτων ή μετοχών ή δικαιωμάτων σε άλλες οντότητες·

(θ) την έγκριση της λήψης δανείων, την χορήγηση δανείων ή την παροχή ασφάλειας για δάνεια.

(6) Η γενική συνέλευση των μελών μπορεί να αναθέτει, μέσω απόφασης ή πρόνοιας στο Καταστατικό, τις εξουσίες που αναφέρονται στις διατάξεις των παραγράφων (στ), (ζ), (η) και (θ) του εδαφίου (5) στο όργανο που ασκεί την εποπτική λειτουργία.

(7) Η γενική συνέλευση των μελών ελέγχει τις δραστηριότητες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης λαμβάνοντας τουλάχιστον απόφαση για τον διορισμό ή την απομάκρυνση του ελεγκτή και εγκρίνοντας την ετήσια έκθεση διαφάνειας που αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 32.

(8)(α) Όλα τα μέλη του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στη γενική συνέλευση των μελών.

(β) Στο Καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής δύνανται να προβλέπονται περιορισμοί στα δικαιώματα συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση με βάση ένα από τα δύο ή και τα δύοακόλουθα κριτήρια-

(i) Τη διάρκεια της ιδιότητας μέλους·

(ii) τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ή οφείλονται σε μέλος,

υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια αυτά καθορίζονται και εφαρμόζονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

(γ) Τα κριτήρια που προβλέπονται στις διατάξεις των υποπαραγράφων (i) και (ii) της παραγράφου (β) περιλαμβάνονται στο καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους της εταιρείας συλλογικής διαχείρισης και δημοσιοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 και 31.

(9)(α) Κάθε μέλος οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχει το δικαίωμα να ορίζει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή οντότητα ως πληρεξούσιο αντιπρόσωπο με γραπτή εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετέχει και να ψηφίζει στη γενική συνέλευση των μελών για λογαριασμό του, υπό την προϋπόθεση ότι ο διορισμός αυτός δεν οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων που είναι δυνατόν να συμβεί όταν το μέλος που προβαίνει στον διορισμό και ο πληρεξούσιος ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων εντός του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

(β) Κάθε πληρεξουσιοδότηση ισχύει για μία μόνο γενική συνέλευση των μελών.

(γ) Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη γενική συνέλευση των μελών με εκείνα του μέλους που προβαίνει στον διορισμό.

(δ) Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος ψηφίζει σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το μέλος που τον διόρισε.

(10)(α) Σε περίπτωση που εταιρεία συλλογικής διαχείρισης έχει μέλη τα οποία είναι οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, όλες ή ορισμένες από τις εξουσίες της γενικής συνέλευσης των μελών μπορεί να ασκούνται από συνέλευση αυτών των δικαιούχων.

(β) Οι διατάξεις των εδαφίων (2) έως (9) εφαρμόζονται στην περίπτωση της παραγράφου (α) κατ’ αναλογία στη συνέλευση των δικαιούχων.

Εξουσία Εποπτείας

19.-(1)(α) Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έχει εξουσία να ασκεί εποπτεία σύμφωνα με την οποία διενεργείται διαρκής παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ενεργειών των προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού.

(β) Η Αρμόδια Αρχή προβαίνει σε περιοδικό έλεγχο των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης προκειμένου να διαπιστώσει την εγκαθίδρυση και λειτουργία της εξουσίας εποπτείας.

(2) Η εκπροσώπηση των διαφορετικών κατηγοριών μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης στο όργανο που έχει την εξουσία εποπτείας πρέπει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη.

(3) Κάθε πρόσωπο που έχει την εξουσία της εποπτείας υποβάλλει στη γενική συνέλευση των μελών ετήσια ατομική δήλωση σχετικά με συγκρούσεις συμφερόντων, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου (β) του εδαφίου (2) του άρθρου 20.

(4) Το όργανο που έχει την εξουσία εποπτείας συνέρχεται τακτικά και έχει τουλάχιστον τις ακόλουθες εξουσίες-

(α) Την άσκηση των εξουσιών που του έχουν εκχωρηθεί από τη γενική συνέλευση των μελών, δυνάμει, μεταξύ άλλων, των διατάξεων των εδαφίων (4) έως (6) του άρθρου 18·

(β) την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και της εκτέλεσης των καθηκόντων των προσώπων που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 20, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των μελών και ιδίως των γενικών πολιτικών που παρατίθενται στις διατάξεις των παραγράφων (α) έως (δ) του εδαφίου (5) του άρθρου 18.

(5) Το όργανο που έχει την εξουσία εποπτείας να υποβάλλει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στη γενική συνέλευση των μελών έκθεση σχετικά με την άσκηση των εξουσιών του.

Υποχρεώσεις των προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης. 20.-(1)(α) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους να ενεργούν σωστά, συνετά και κατάλληλα, με τη χρήση κατάλληλων διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών, καθώς και μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.

(β) Η Αρμόδια Αρχή ασκεί έλεγχο της συμμόρφωσης των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης σύμφωνα με τις δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) υποχρεώσεις τους.

(2)(α) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θεσπίζουν και εφαρμόζουν διαδικασίες, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων, και, σε περίπτωση που τέτοιες συγκρούσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, εντοπίζονται, τυγχάνουν χειρισμού, παρακολουθούνται και γνωστοποιούνται πραγματικές ή δυνητικές συγκρούσεις συμφερόντων, κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η αρνητική επίδρασή τους στα συλλογικά συμφέροντα των δικαιούχων που εκπροσωπεί ο οργανισμός.

(β) Οι διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου (α) περιλαμβάνουν την υποβολή ετήσιας ατομικής δήλωσης από καθένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) προς τη γενική συνέλευση των μελών, δήλωση η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες -

(i)Οποιαδήποτε συμφέροντα στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης·

(ii)κάθε αμοιβή που έλαβε από στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης κατά το προηγηθέν οικονομικό έτος, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών σχεδίων, των παροχών σε είδος και άλλων ειδών παροχών·

(iii)τα ποσά που έλαβε κατά το προηγηθέν οικονομικό έτος ως δικαιούχος από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης·

(iv)δήλωση σχετικά με οποιαδήποτε πραγματική ή δυνητική σύγκρουση μεταξύ τυχόν προσωπικών συμφερόντων και εκείνων του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή μεταξύ τυχόν υποχρεώσεων έναντι της εταιρείας συλλογικής διαχείρισης και τυχόν υποχρέωσης προς οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

(γ) Η Αρμόδια Αρχή προβαίνει σε ελέγχους των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι πιο πάνω διαδικασίες εφαρμόζονται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Είσπραξη και χρήση των εσόδων από τα δικαιώματα

21.-(1) Η Αρμόδια Αρχή ασκεί ελέγχους και επιθεωρεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης για συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις των παραγράφων (2) έως (5).

(2) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης επιδεικνύει επιμέλεια όσον αφορά στη συλλογή και τη διαχείριση των εσόδων από τα δικαιώματα.

(3) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης τηρεί ξεχωριστά στους λογαριασμούς του:

(α) Εισπράξεις από δικαιώματα και κάθε έσοδο που προκύπτει από την επένδυση εισπράξεων από δικαιώματα· και

(β) τυχόν δικά του περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει και έσοδα που προκύπτουν από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, από έξοδα διαχείρισης ή από άλλες δραστηριότητες.

(4) O οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τα δικαιώματα ή τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα για σκοπούς άλλους πλην της διανομής τους στους δικαιούχους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κράτησης ή συμψηφισμού των εξόδων διαχείρισης σύμφωνα με την απόφαση που λαμβάνεται δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (δ) του εδαφίου (5) του άρθρου 18 ή χρήσης των εσόδων από τα δικαιώματα ή τυχόν εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα σύμφωνα με την απόφαση που λαμβάνεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (5) του άρθρου 18.

(5) Όταν ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης επενδύει έσοδα από τα δικαιώματα ή τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα, το πράττει με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των δικαιούχων των οποίων τα δικαιώματα εκπροσωπεί, σύμφωνα με τη γενική επενδυτική πολιτική και την πολιτική για τη διαχείριση του κινδύνου που αναφέρονται στις διατάξεις των παραγράφων (γ) και (στ) του εδαφίου (5) του άρθρου 18 και λαμβάνοντας υπόψη τους εξής κανόνες -

(α) Όπου υπάρχει πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, η εταιρεία συλλογικής διαχείρισης διασφαλίζει ότι η επένδυση γίνεται αποκλειστικά προς το συμφέρον των εν λόγω δικαιούχων·

(β) τα στοιχεία του ενεργητικού επενδύονται κατά τρόπο που να εγγυώνται την ασφάλεια, την ποιότητα, τη ρευστότητα και την κερδοφορία του χαρτοφυλακίου στο σύνολό του·

(γ) τα στοιχεία του ενεργητικού είναι προσηκόντως διαφοροποιημένα, προκειμένου να αποφεύγεται η υπέρμετρη εξάρτηση από κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο αλλά και η συσσώρευση κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο στο σύνολό του.

Κρατήσεις επί των εσόδων

22.-(1) Σε περίπτωση που δικαιούχος εξουσιοδοτεί οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει στο δικαιούχο πληροφορίες σχετικά με τα έξοδα διαχείρισης και τις λοιπές κρατήσεις επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί των τυχόν εσόδων από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα, πριν λάβει τη συναίνεσή του για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του.

(2) Οι κρατήσεις είναι εύλογες σε συνάρτηση με τις υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των υπηρεσιών που αναφέρονται στις διατάξεις του εδαφίου (4), και καθορίζονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

(3)(α) Τα έξοδα διαχείρισης δεν υπερβαίνουν τις δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες δαπάνες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.

(β) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ικανοποιεί τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη χρήση και τη διαφάνεια στη χρήση των ποσών που κρατούνται ή συμψηφίζονται στα έξοδα διαχείρισης και σε σχέση με οποιεσδήποτε άλλες κρατήσεις πραγματοποιούνται για να καλυφθούν τα έξοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων.

(4) Σε περίπτωση που οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει κοινωνικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω κρατήσεων επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί τυχόν εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από δικαιώματα, οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται με βάση δίκαια κριτήρια, ιδίως σε σχέση με την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές και την έκταση αυτών των υπηρεσιών.

Διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους

23.-(1)(α) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3) του άρθρου 25 και του άρθρου 38, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης διανέμει και καταβάλλει τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους τακτικά, επιμελώς, με ακρίβεια και σύμφωνα με τη γενική πολιτική για τη διανομή που αναφέρεται στις διατάξεις της παραγράφου (α) του εδαφίου (5) του άρθρου 18.

(β) Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή τα μέλη του που είναι οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους διανέμουν και καταβάλλουν τα ποσά αυτά στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός εννέα (9) μηνών από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο εισπράχθηκαν τα έσοδα από τα δικαιώματα, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται ιδίως με την υποβολή αναφορών εκ μέρους των χρηστών, τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων, την ταυτοποίηση των δικαιούχων ή την αντιστοίχιση των πληροφοριών για έργα και άλλα αντικείμενα με τους δικαιούχους δεν επιτρέπουν στο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, στα μέλη του να τηρήσουν την προθεσμία αυτή.

(2) Σε περίπτωση που τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους δεν μπορούν να διανεμηθούν εντός της προθεσμίας που ορίζεται στις διατάξεις του εδαφίου (1) επειδή οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ή να εντοπιστούν και η εξαίρεση από την προθεσμία δεν έχει εφαρμογή, τα ποσά αυτά θα πρέπει να τηρούνται χωριστά στους λογαριασμούς του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

(3)(α) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1), για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δικαιούχων.

(β) Το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στις διατάξεις του εδάφιου (1), ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα έργα και άλλα αντικείμενα για τα οποία ένας ή περισσότεροι δικαιούχοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ή εντοπισθεί -

(i)Στους δικαιούχους που εκπροσωπεί ή, σε περίπτωση που η εταιρεία συλλογικής διαχείρισης έχει ως μέλη οντότητες που εκπροσωπούν τους δικαιούχους στις οντότητες αυτές, ή

(ii)σε όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης με τους οποίες έχει συνάψει συμβάσεις αμοιβαιότητας.

(γ) Στις πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο (β) περιλαμβάνονται, όπου υπάρχουν, τα εξής -

(i)Ο τίτλος του έργου ή άλλου αντικειμένου·

(ii)το όνομα του δικαιούχου.

(iii)το όνομα του σχετικού εκδότη ή παραγωγού˙ και

(iv)κάθε άλλη σχετική διαθέσιμη πληροφορία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταυτοποίηση του δικαιούχου.

(4) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης επαληθεύει επίσης τα αρχεία που αναφέρονται στις διατάξεις του εδαφίου (5) του άρθρου 16 καθώς και άλλα άμεσα διαθέσιμα αρχεία και εάν τα προαναφερόμενα μέτρα δεν αποφέρουν αποτελέσματα, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης θέτει τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας τους, το αργότερο ένα έτος μετά τη λήξη της προθεσμίας των τριών (3) μηνών.

(5) Όταν τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους δεν μπορούν να διανεμηθούν μετά την παρέλευση τριών (3) ετών από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο εισπράχθηκαν τα έσοδα από τα δικαιώματα και εφόσον ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δικαιούχων όπως αναφέρεται στις διατάξεις των εδάφιων (3) και (4), τα ποσά αυτά θεωρούνται μη διανεμητέα.

(6) Η γενική συνέλευση των μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης αποφασίζει σχετικά με τη χρήση των μη διανεμητέων ποσών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (β) του εδαφίου (5) του άρθρου 18.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Διαχείριση δικαιωμάτων δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας

24. Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος δικαιούχων των οποίων τα δικαιώματα διαχειρίζεται στο πλαίσιο συμβάσεων αμοιβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τις ισχύουσες χρεώσεις, τα έξοδα διαχείρισης, και τους όρους για την είσπραξη των εσόδων από τα δικαιώματα και τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους.

Κρατήσεις και πληρωμές που προβλέπονται στις συμβάσεις αμοιβαιότητας

25.-(1) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν προβαίνει σε άλλες κρατήσεις, πέραν των εξόδων διαχείρισης, επί των εσόδων από τα δικαιώματα που διαχειρίζεται βάσει της συμφωνίας εκπροσώπησης ή επί τυχόν εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση των εν λόγω εσόδων από τα δικαιώματα, εκτός εάν ο άλλος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας αμοιβαιότητας συναινεί ρητά σε τέτοιες κρατήσεις.

(2) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης διανέμει και καταβάλλει τα ποσά που οφείλονται σε άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης τακτικά, επιμελώς και με ακρίβεια.

(3)(α) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης διενεργεί τη διανομή και τις πληρωμές προς τον άλλο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός εννέα (9) μηνών από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο εισπράχθηκαν τα έσοδα από τα δικαιώματα, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται ιδίως με την υποβολή αναφορών εκ μέρους των χρηστών, τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων, την ταυτοποίηση των δικαιούχων ή την αντιστοίχιση των πληροφοριών για τα έργα και άλλα αντικείμενα με τους δικαιούχους δεν επιτρέπουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να τηρήσει την προθεσμία αυτή.

(β) Ο άλλος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή, σε περίπτωση που έχει ως μέλη οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, τα μέλη αυτά διανέμουν και καταβάλλουν τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την είσπραξη των ποσών αυτών, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται με την υποβολή αναφορών εκ μέρους των χρηστών, τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων, την ταυτοποίηση των δικαιούχων ή την αντιστοίχιση των πληροφοριών για τα έργα και άλλα αντικείμενα με τους δικαιούχους δεν επιτρέπουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, στα μέλη της να τηρήσουν την προθεσμία αυτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4-ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Αδειοδότηση

26.-(1) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και οι χρήστες-

(α) Διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων με καλή πίστη,

(β) ανταλλάσσουν μεταξύ τους κάθε αναγκαία πληροφορία.

(2)(α)(i) Οι όροι αδειοδότησης βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις.

(ii) Κατά την αδειοδότηση δικαιωμάτων, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ως προηγούμενο για άλλες επιγραμμικές υπηρεσίες τους όρους αδειοδότησης που έχουν συμφωνηθεί με έναν χρήστη, όταν ο χρήστης αυτός παρέχει ένα νέο είδος επιγραμμικής υπηρεσίας το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λιγότερο από τρία (3) έτη.

(β)(i) Οι δικαιούχοι λαμβάνουν κατάλληλη αμοιβή για τη χρήση των δικαιωμάτων.

(ii) Οι χρεώσεις για τα αποκλειστικά δικαιώματα και τα δικαιώματα αμοιβής είναι εύλογες σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων στο εμπόριο, λαμβανομένων υπόψη της φύσης και του πεδίου χρήσης των έργων και άλλων αντικειμένων, καθώς και σε σχέση με την οικονομική αξία των υπηρεσιών που παρέχονται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.

(iii) οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο χρήστη για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των χρεώσεων αυτών.

(3)(α) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης απαντούν το αργότερο εντός ενός μηνός, στις αιτήσεις των χρηστών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης προκειμένου να υποβάλει πρόταση χορήγησης αδείας.

(β) Μετά την παραλαβή όλων των σχετικών πληροφοριών, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, εντός ενός μηνός, είτε παρέχει άδεια ή παρέχει στον χρήστη αιτιολογημένη δήλωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να αδειοδοτήσει την συγκεκριμένη υπηρεσία.

(4) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν με αυτόν με ηλεκτρονικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης, όπου κριθεί απαραίτητο, της υποβολής αναφορών σε σχέση με τη χρήση άδειας.

Υποχρεώσεις των χρηστών

27.-(1) Οι χρήστες παρέχουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, τις πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με τη χρήση των δικαιωμάτων που εκπροσωπεί ο οργανισμός, εντός δύο (2) μηνών από την αποστολή μορφότυπου από τον οργανισμό, τις συναφείς πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με τη χρήση των δικαιωμάτων που εκπροσωπεί ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, οι οποίες είναι αναγκαίες αφενός για την είσπραξη των εσόδων από τα δικαιώματα και αφετέρου για τη διανομή και καταβολή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους.

(2) Κατά την επιλογή του μορφότυπου για την παροχή των συναφών πληροφοριών, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και οι χρήστες λαμβάνουν υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, τα προαιρετικά βιομηχανικά πρότυπα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Παροχή πληροφοριών προς τους δικαιούχους σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους

28.-(1) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (2) του παρόντος άρθρου, του άρθρου 29 και του εδαφίου (2) του άρθρου 38, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης καθιστούν διαθέσιμες τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε κάθε δικαιούχο στον οποίο απέδωσαν έσοδα από δικαιώματα ή κατέβαλαν πληρωμές, κατά την περίοδο στην οποία αφορούν οι εν λόγω πληροφορίες, τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

(α)Τυχόν στοιχεία επικοινωνίας που ο δικαιούχος έχει εξουσιοδοτήσει τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να χρησιμοποιεί για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του δικαιούχου·

(β)τα έσοδα από τα δικαιώματα που αποδίδονται στο δικαιούχο·

(γ)τα ποσά που καταβάλλονται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης στον δικαιούχο ανά κατηγορία δικαιωμάτων που διαχειρίζεται, και ανά είδος της χρήσης·

(δ)την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η χρήση στην οποία αντιστοιχούν τα ποσά που αποδόθηκαν και καταβλήθηκαν στον δικαιούχο, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι που σχετίζονται με την υποβολή αναφορών εκ μέρους των χρηστών δεν επιτρέπουν στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να παράσχει τις πληροφορίες αυτές·

(ε)τις κρατήσεις που γίνονται για τα έξοδα διαχείρισης·

(στ) τις κρατήσεις που γίνονται για κάθε σκοπό εκτός των εξόδων διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ενδέχεται να απαιτούνται από την οικεία νομοθεσία για την παροχή τυχόν κοινωνικών, πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών υπηρεσιών·

(ζ)τα έσοδα από δικαιώματα που αποδίδονται στον δικαιούχο και τα οποία δεν έχουν καταβληθεί για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

(2)(α) Όταν ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης αποδίδει έσοδα από τα δικαιώματα και έχει ως μέλη οντότητες που είναι αρμόδιες για τη διανομή των εσόδων από τα δικαιώματα σε δικαιούχους, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης παρέχει στις οντότητες αυτές τις πληροφορίες που αναφέρονται στις διατάξεις του εδαφίου (1), υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω οντότητες δεν έχουν στην κατοχή τους αυτές τις πληροφορίες.

(β) Οι οντότητες καθιστούν διαθέσιμες τις πληροφορίες που αναφέρονται στις διατάξεις του εδαφίου (1) τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε κάθε δικαιούχο στον οποίο απέδωσαν έσοδα από τα δικαιώματα ή κατέβαλαν πληρωμές κατά την περίοδο στην οποία αφορούν οι εν λόγω πληροφορίες.

Παροχή πληροφοριών προς άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας

29.Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης καθιστούν διαθέσιμες, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και με ηλεκτρονικά μέσα, στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης για λογαριασμό το οποίου αναλαμβάνουν τη διαχείριση δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας συμβάσεως αμοιβαιότητος για την περίοδο στην οποία αφορούν οι εν λόγω πληροφορίες, τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

(α)Τα έσοδα από τα δικαιώματα που αποδίδονται, τα ποσά που καταβάλλονται από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ανά κατηγορία δικαιωμάτων που διαχειρίζεται και ανά είδος χρήσης για τα δικαιώματα που διαχειρίζεται σύμφωνα με τη σύμβαση αμοιβαιότητας και τυχόν έσοδα από δικαιώματα που αποδίδονται και τα οποία δεν έχουν καταβληθεί για οποιαδήποτε χρονική περίοδο·

(β)τις κρατήσεις που γίνονται για τα έξοδα διαχείρισης·

(γ)τις κρατήσεις που γίνονται για σκοπούς άλλους από εκείνους των εξόδων διαχείρισης που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 25·

(δ)πληροφορίες για τις άδειες που χορηγούνται και απορρίπτονται σε σχέση με τα έργα και άλλα θέματα καλυπτόμενα από τη σύμβαση αμοιβαιότητας·

(ε)αποφάσεις που εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση των μελών εφόσον οι αποφάσεις αυτές αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων δυνάμει της σύμβασης αμοιβαιότητας.

Παροχή πληροφοριών προς δικαιούχους, άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και χρήστες κατόπιν αιτήματος

30.Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 35, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης καθιστούν διαθέσιμες, βάσει δεόντως αιτιολογημένης αιτήσεως, σε οποιονδήποτε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης για λογαριασμό του οποίου αναλαμβάνουν τη διαχείριση δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας συμβάσεως αμοιβαιότητας ή σε οποιονδήποτε δικαιούχο ή σε οποιονδήποτε χρήστη, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

(α)Τα έργα ή άλλα αντικείμενα που εκπροσωπούν, τα δικαιώματα που διαχειρίζονται, απευθείας ή δυνάμει συμβάσεων αμοιβαιότητας, και τις επικράτειες που καλύπτονται· ή

(β) αν λόγω του πεδίου εφαρμογής της δραστηριότητας του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης τα έργα αυτά ή άλλα αντικείμενα δεν μπορούν να προσδιοριστούν, τους τύπους των έργων ή άλλων αντικειμένων που εκπροσωπούν, τα δικαιώματα που διαχειρίζονται και τις επικράτειες που καλύπτονται.

Δημοσιοποίηση πληροφοριών

31.-(1)Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δημοσιοποιούν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

(α) Το Καταστατικό τους·

(β) τους όρους προσχώρησης μέλους και λήξης της εξουσιοδότησης για τη διαχείριση των δικαιωμάτων, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στο Καταστατικό·

(γ) τυποποιημένες συμβάσεις αδειοδότησης και τυποποιημένες ισχύουσες χρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων·

(δ) κατάλογο των προσώπων που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 20·

(ε)τη γενική πολιτική τους για τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους·

(στ) τη γενική πολιτική τους για τα έξοδα διαχείρισης·

(ζ)τη γενική πολιτική τους για τις κρατήσεις, πλην των εξόδων διαχείρισης, επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί των εσόδων από την επένδυση των εσόδων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες·

(η)κατάλογο των συμβάσεων αμοιβαιότητας τις οποίες έχουν συνάψει, και τα ονόματα των εταιρειών συλλογικής διαχείρισης με τις οποίες έχουν συναφθεί αυτές οι συμβάσεις αμοιβαιότητας·

(θ)τη γενική πολιτική για τη χρήση των μη διανεμητέων ποσών·

(ι)τις διαδικασίες χειρισμού καταγγελιών και επίλυσης διαφορών που είναι διαθέσιμες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 43, 44 και 45.

(2)Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δημοσιοποιούν και επικαιροποιούν στον ιστότοπό τους τις πληροφορίες που αναφέρονται στις διατάξεις του εδαφίου (1).

Ετήσια έκθεση διαφάνειας

32.-(1)(α) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή καταρτίζουν και δημοσιοποιούν ετήσια έκθεση διαφάνειας, μαζί με την ειδική έκθεση που αναφέρεται στις διατάξεις του εδαφίου (3), για κάθε οικονομικό έτος το αργότερο εντός οκτώ (8) μηνών μετά το τέλος του οικονομικού έτους.

(β) Η ετήσια έκθεση διαφάνειας δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης όπου και παραμένει διαθέσιμη στο κοινό για τουλάχιστον πέντε (5) έτη.

(2) Η ετήσια έκθεση διαφάνειας περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που παρατίθενται στο Παράρτημα.

(3) Η ειδική έκθεση αφορά στη χρήση των ποσών που κρατούνται για τους σκοπούς των κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών και περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που ορίζονται στο σημείο 3 του Παραρτήματος.

(4)(α) Τα λογιστικά στοιχεία που περιέχονται στην ετήσια έκθεση διαφάνειας ελέγχονται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από τον νόμο για να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους σύμφωνα με τον περί Ελεγκτών και Υποχρεωτικών Ελέγχων των Ετήσιων και Ενοποιημένων Λογαριασμών Νόμο.

(β) Η έκθεση ελέγχου συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιφυλάξεων, δημοσιεύεται στο σύνολό της στην ετήσια έκθεση διαφάνειας.

(γ) Για τους σκοπούς των διατάξεων του παρόντος εδαφίου, τα λογιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις που αναφέρονται στο σημείο 1(α) του Παραρτήματος καθώς και κάθε οικονομική πληροφορία που αναφέρεται στο σημείο 1(ζ) και (η) και στο σημείο 2 του Παραρτήματος.