Προοίμιο
Συνοπτικός τίτλος

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων για τη Σύναψη Δανείων ή/και την Έκδοση Ομολόγων από Πιστωτικά Ιδρύματα Νόμος του 2012.

Ερμηνεία

2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-

«Διάταγμα» σημαίνει το, σύμφωνα με το άρθρο 8, Διάταγμα που εκδίδεται από τον Υπουργό και δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας·

«Διοικητής» σημαίνει το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου·

«Έφορος» σημαίνει τον Έφορο της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών˙

«Κεντρική Τράπεζα» σημαίνει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου˙

«καταθέσεις» σημαίνει, για σκοπούς του παρόντος Νόμου, τις συνολικές εγχώριες καταθέσεις στο πιστωτικό ίδρυμα, εξαιρουμένων των καταθέσεων από πιστωτικά ιδρύματα ˙

«πιστωτικά ιδρύματα» σημαίνει:

(α) τράπεζες, κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από το άρθρο 2 των περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμων του 1997 έως 2012, ως εκάστοτε τροποποιούνται·

(β) συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από το άρθρο 2 των περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμων του 1985 έως 2012, ως εκάστοτε τροποποιούνται·

«Υπουργείο» σημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών·

«Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Οικονομικών.

Παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων

3. O Υπουργός αφού λάβει υπόψη-

(α) τις διατάξεις του παρόντος Νόμου,

(β) τις συστάσεις του Διοικητή και του Εφόρου,

(γ) τις Ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των Κανόνων περί Κρατικών Ενισχύσεων στα μέτρα που λήφθηκαν για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης,

δύναται να προβαίνει στην παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι έξι δισεκατομμυρίων ευρώ (€6.000.000.000) για την σύναψη δανείων ή/και την έκδοση ομολόγων από πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα ή τον Έφορο, ανάλογα με την περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας:

Νοείται ότι, απαγορεύεται η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων πέραν του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000.000) για τους πιο πάνω σκοπούς, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή έγκρισή της.

Περίοδος παραχώρησης

4. Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται για περίοδο όχι λιγότερη από τρεις (3) μήνες και όχι περισσότερη από πέντε (5) χρόνια.

Πρόσκληση για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων

5. Η πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων διαρκεί για έξι μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 8, περίοδος η οποία μπορεί να επεκταθεί μόνο μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διάθεση κυβερνητικών εγγυήσεων

6.(1) Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται, άμεσα και αποκλειστικά, για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 3. Για την παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων, συνάπτονται διμερείς συμβάσεις μεταξύ της Δημοκρατίας και του πιστωτικού ιδρύματος, στη λήξη των οποίων οι κυβερνητικές εγγυήσεις ακυρώνονται.

(2) Η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων γίνεται έναντι καταβολής κατάλληλης προμήθειας από το πιστωτικό ίδρυμα, για λογαριασμό του οποίου παρέχεται η κυβερνητική εγγύηση, με τη δέσμευση επαρκών εξασφαλίσεων εις όφελος της Κυβέρνησης, υπό μορφή επιβάρυνσης ή/και εκχώρησης των δανειακών του απαιτήσεων, που καλύπτουν πλήρως το ποσό των κυβερνητικών εγγυήσεων που του έχει κατανεμηθεί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με βάση τη αιτιολογημένη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας δύναται να μην απαιτούνται εξασφαλίσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η προμήθεια για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων είναι ψηλότερη κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα διαλαμβανόμενα στο Διάταγμα του Υπουργού.

(3) Εκτός της καταβαλλόμενης προμήθειας, κατά τα οριζόμενα στο εδάφιο (2), ουδεμία άλλη χρηματική συναλλαγή γίνεται επί των κυβερνητικών εγγυήσεων.

(4) Η τιμολόγηση της καταβαλλόμενης προμήθειας θα βασίζεται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ημερομηνίας 1/12/2011, σχετικά με την εφαρμογή, μετά την 1ην Ιανουαρίου 2012, των Κανόνων περί Κρατικών Ενισχύσεων στα μέτρα στήριξης των τραπεζών εντός του πλαισίου της χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα λαμβάνει υπόψη το λειτουργικό κόστος και τον αναλαμβανόμενο πιστωτικό κίνδυνο.

(5) Η επιλεξιμότητα και επάρκεια των εξασφαλίσεων καθορίζονται, στο προβλεπόμενο στο άρθρο 8, Διάταγμα του Υπουργού, μετά από σύσταση του Διοικητή και του Εφόρου για τα εποπτευόμενα από αυτούς πιστωτικά ιδρύματα:

Νοείται ότι, η εξασφάλιση καθίσταται έγκυρη κατά το χρόνο σύναψης της σχετικής σύμβασης και έχει προτεραιότητα έναντι παντός τρίτου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση:

Νοείται περαιτέρω ότι, από την παροχή των εξασφαλίσεων δε θίγονται τυχόν δικαιώματα που τρίτοι είχαν αποκτήσει επί των απαιτήσεων έως την ημέρα που προηγείται της σύναψης της σύμβασης.

(6) Οι εξασφαλίσεις έναντι των παρεχόμενων κυβερνητικών εγγυήσεων δεσμεύονται προς όφελος της Δημοκρατίας και τηρούνται στην Κεντρική Τράπεζα ή στην Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών για τα εποπτευόμενα από αυτές πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη παρακολούθησης του χαρτοφυλακίου των εξασφαλίσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια των κυβερνητικών εγγυήσεων, ώστε η επάρκεια των εξασφαλίσεων να καλύπτει πλήρως την αξία των παρεχόμενων κυβερνητικών εγγυήσεων βάσει των συντελεστών προσαρμογής. Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των συντελεστών προσαρμογής, λήξης των εξασφαλίσεων, υποβάθμισης του πιστούχου της εξασφάλισης, ή μη τήρησης των κριτηρίων αποδεξιμότητας των εξασφαλίσεων ή μεταβολής για οποιοδήποτε λόγο του αρχικού καθεστώτος των εξασφαλίσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών την Κεντρική Τράπεζα ή την Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών και λαμβάνουν μέτρα για την άμεση αντικατάσταση των εξασφαλίσεων στο προβλεπόμενο ύψος.

Κριτήριο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων

7. Το κριτήριο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων, για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι η συμβολή τους στις συνολικές εγχώριες καταθέσεις, εξαιρουμένων των διατραπεζικών καταθέσεων, καθώς και η συμβολή τους στα συνολικά εγχώρια δάνεια, εξαιρουμένων των διατραπεζικών δανείων.

Έκδοση Διατάγματος από τον Υπουργό

8. Η διαδικασία, οι όροι παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων, το ύψος της καταβαλλόμενης προμήθειας, το είδος και η επάρκεια των εξασφαλίσεων, τα κριτήρια αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων, καθώς και οι διευθετήσεις παρακολούθησης και συντονισμού για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης αρμόδιας Επιτροπής Συντονισμού, καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, με σύσταση του Διοικητή και του Εφόρου για τα εποπτευόμενα από αυτούς πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με την περίπτωση.

Μέγιστη παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων κατά πιστωτικό ίδρυμα

9. Το ανώτατο ύψος των κυβερνητικών εγγυήσεων, το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν υπερβαίνει το 15% των συνολικών εγχώριων καταθέσεων, εξαιρουμένων των διατραπεζικών καταθέσεων, του πιστωτικού ιδρύματος κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011:

Νοείται ότι, το ποσοστό αυτό δύναται να τροποποιηθεί με Διάταγμα του Υπουργού, με σύσταση του Διοικητή και του Εφόρου για τα εποπτευόμενα από αυτούς πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με την περίπτωση.

Παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων προς συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα

10.(1) Σε σχέση με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ. η οποία ενεργεί ως διαχειριστής των ρευστών διαθεσίμων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, οι προβλεπόμενες στον παρόντα Νόμο κυβερνητικές εγγυήσεις παρέχονται μόνο σ’ αυτήν για την εκ μέρους της σύναψη δανείων ή έκδοση ομολόγων προς άντληση ρευστότητας για το σύνολο που αποτελείται από την ίδια και όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

(2) Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δύναται να παρέχει, για τους σκοπούς του άρθρου 6, ως εξασφαλίσεις προς την Κυβέρνηση, υπό μορφή επιβάρυνσης ή/και εκχώρησης, και δανειακές απαιτήσεις που ανήκουν στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα τις οποίες επιβαρύνουν ή/και εκχωρούν προς όφελός της, δυνάμει σχετικής σύμβασης με την οποία δεσμεύονται περαιτέρω όπως επιβαρύνουν ή/και εκχωρούν στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, κατ’ απαίτησή της, τις αναγκαίες πρόσθετες δανειακές απαιτήσεις για σκοπούς πλήρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων προς τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα των κριτηρίων επιλεξιμότητας και επάρκειας που καθορίζονται με το Διάταγμα του Υπουργού. Η πρώτη και δεύτερη επιφύλαξη του εδαφίου 5 του άρθρου 6 εφαρμόζονται τόσο επί των επιβαρύνσεων ή/και εκχωρήσεων των δανειακών απαιτήσεων από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα προς όφελος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας όσο και επί των επιβαρύνσεων ή/και εκχωρήσεων των εν λόγω δανειακών απαιτήσεων από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προς όφελος της Κυβέρνησης.

(3) Η διαδικασία και λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα δεν ρυθμίζεται στον παρόντα Νόμο ή το δυνάμει αυτού εκδιδόμενο Διάταγμα καθορίζονται από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και τον Έφορο.

Σύσταση Επιτροπής

11.(1) Συνίσταται Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί και συντονίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Διαταγμάτων του Υπουργού.

(2) Η Επιτροπή απαρτίζεται από δύο λειτουργούς του Υπουργείου που ορίζει ο Υπουργός, δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας και δύο λειτουργούς της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό μετά από σύσταση του Διοικητή και του Εφόρου, αντίστοιχα.

(3) Η Επιτροπή προεδρεύεται από εκπρόσωπο του Υπουργείου και συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

(4) Οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας και της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών δε θίγονται από τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής.

Επιβολή κυρώσεων

12. Σε περίπτωση παράβασης από πιστωτικό ίδρυμα των προϋποθέσεων και όρων που διέπουν την παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων βάσει του παρόντος Νόμου και των εκάστοτε εκδιδόμενων Διαταγμάτων του Υπουργού κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 42 των περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμων του 1997 έως 2012, ως εκάστοτε τροποποιούνται, ή το άρθρο 41ΙΗ των περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμων του 1985 έως 2012, ως εκάστοτε τροποποιούνται, ανάλογα με την περίπτωση.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου

13. Ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.