ΜΕΡΟΣ V ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ
Ερμηνεία για σκοπούς του Μέρους V

87. Για τους σκοπούς του παρόντος Μέρους-

«διάταγμα αναστολης υπό όρους» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται από το Δικαστήριο Παιδιών δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 96·

«διάταγμα επιτήρησης» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 109, 110, 111, 112, ή 114·

«διάταγμα γονικής επιτήρησης» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 100·

«διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 102·

«διάταγμα Κέντρου Ημέρας» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 108·

«διάταγμα κοινοτικής εργασίας» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 107·

«διάταγμα περιορισμού ελευθερίας διακίνησης» σημαίνει διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 115·

«επιτηρητής δοκιμασίας» σημαίνει πρόσωπο που διορίζεται από το Δικαστήριο, το οποίο υπάγεται στην υπηρεσία του Δικαστηρίου και είναι ειδικά εκπαιδευμένο σε θέματα παιδικής παραβατικότητας και δικαιωμάτων του παιδιού∙

«Κέντρο Ημέρας» σημαίνει κέντρο παιδιών που λειτουργεί υπό τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή υπό το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεοελαίας ή από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα ή οργανισμό ή πρόσωπο ειδικά αδειοδοτημένο για τη λειτουργία τέτοιου χώρου, σύμφωνα με την εκάστοτε σε ισχύ σχετική νομοθεσία, και το οποίο καθορίζεται από τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεοελαίας ως Κέντρο Ημέρας για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου·

«περίοδος αναστολής υπό όρους» σημαίνει τη χρονική περίοδο που καθορίζεται σε διάταγμα αναστολής υπό όρους.

Ποινές και μέτρα που δύναται να επιβάλει το Δικαστήριο Παιδιών

88. Ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις ή ποινές καθορίζονται σε οποιονδήποτε άλλο Nόμο αναφορικά με τη διάπραξη αδικημάτων, σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει ένοχο το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο, δύναται να επιβάλει τα ακόλουθα μέτρα ή ποινές:

(α) Επίπληξη του παιδιού∙

(β) επιβολή προστίμου·

(γ) επιβολή καταβολής των εξόδων ή/και ειδικές αποζημιώσεις στο θύμα από το παιδί·

(δ) διάταγμα που υποχρεώνει τους ασκώντες τη γονική μέριμνα αυτού να καταβάλει αποζημίωση στο θύμα·

(ε) διάταγμα γονικής επιτήρησης·

(στ) διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης·

(ζ) διάταγμα κράτησης σε χώρο κράτησης παιδιών∙

(η) αναστολή ποινής κράτησης∙

(θ) διάταγμα παρακολούθησης με ηλεκτρονικό βραχιόλι∙

(ι) διάταγμα υποχρεωτικής συνεργασίας του παιδιού με οποιαδήποτε δημόσια αρχή∙

(ια) διάταγμα θεραπείας σε κέντρο θεραπείας ουσιοεξάρτησης αδειοδοτημένο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμου.

Έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού

89.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων των εδαφίων (2) και (3), σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ένοχο αδικήματος δύναται να αναβάλει την υπόθεση ως προς την επιβολή της ποινής και να ζητήσει από τον κηδεμονευτικό λειτουργό να ετοιμάσει γραπτή έκθεση για το παιδί, η οποία θα βοηθήσει το Δικαστήριο στον καθορισμό της κατάλληλης ποινής ή άλλου τρόπου αντιμετώπισης του παιδιού.

(2) Η έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού περιλαμβάνει πληροφορίες ως προς το κατά πόσο υφίσταται έλλειψη φροντίδας ή ελέγχου από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, η οποία δυνατόν να συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην παραβατική συμπεριφορά του παιδιού.

(3) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να ζητήσει από τον κηδεμονευτικό λειτουργό έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων του αδικήματος που διέπραξε το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο στο θύμα.

(4) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών ζητά την υποβολή έκθεσης δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δύναται πριν από την απόφασή του για την ποινή να καλέσει ως μάρτυρα οποιοδήποτε πρόσωπο να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το Δικαστηρίο Παιδιών στην απόφασή του.

(5) Η έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού υποβάλλεται στο Δικαστήριο Παιδιών το αργότερο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών, η οποία δυνατόν να παραταθεί από το Δικαστήριο Παιδιών για περαιτέρω περίοδο δέκα (10) ημερών.

Προσωρινός περιορισμός σε χώρο κράτησης παιδιών

90.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών αναβάλλει την υπόθεση μέχρι την ετοιμασία της έκθεσης δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 89, δύναται να διατάξει τον περιορισμό του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο σε χώρο κράτησης παιδιών ή να επιβάλει σχετικούς όρους, η συμμόρφωση με τους οποίους αναστέλλει τον περιορισμό του παιδιού.

(2) Ο περιορισμός παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1), διατηρείται σε ισχύ μόνο για όσο χρόνο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες, οι οποίες, με απόφαση του Δικαστηρίου Παιδιών, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παραταθούν στις εικοσιπέντε (25) ημέρες, εντός των οποίων υποβάλλεται η έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού στο Δικαστήριο Παιδιών.

Πρόσβαση στην έκθεση κηδεμονευτιικού λειτουργού

91.-(1) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (2), αντίγραφο της έκθεσης του κηδεμονευτικού λειτουργού διατίθεται από τον Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου Παιδιών, όπου είναι δυνατόν, πριν από την συνέχιση της συνεδρίασης του Δικαστηρίου-

(α) στους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο ή στον εκπρόσωπό του, ανάλογα με την περίπτωση,

(β) στο δικηγόρο του παιδιού,

(γ) στους υπεύθυνους του χώρου προσωρινής κράτησης του παιδιού, όπου αυτό εφαρμόζεται,

(ε) σε κάθε άλλο πρόσωπο, στο οποίο, κατά την κρίση του Δικαστηρίου Παιδιών, πρέπει να δοθεί αντίγραφο της έκθεσης.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται, πριν από την επιβολή ποινής, να διατάξει όπως το σύνολο ή μέρος της έκθεσης που διατίθεται οποιοδήποτε πρόσωπο, δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), μη αποκαλυφθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, εφόσον κρίνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο αναφέρεται η έκθεση.

Προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων επί έκθεσης

92. Πρόσωπο το οποίο λαμβάνει αντίγραφο της έκθεσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91, μετά από οδηγίες του Δικαστηρίου Παιδιών, προσκομίζει στο Δικαστήριο Παιδιών οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με θέματα που αναφέρονται στην έκθεση.

Εξουσίες του Δικαστηρίου με την παραλαβή της έκθεσης του κηδεμονευτικού λειτουργού

93.-(1) Το Δικαστήρο Παιδιών, μετά την κατάθεση της έκθεσης του κηδεμονευτικού λειτουργού, ακούει το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ή και τον δικηγόρο αυτού και δύναται να ακούσει τον κηδεμονευτικό λειτουργό, όπως και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο και προχωρά στην επιβολή μέτρων ή ποινής δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 88.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να ζητήσει την υποβολή οποιωνδήποτε άλλων εκθέσεων αναφορικά με το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο σε καθορισμένη ημερομηνία, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, ψυχιατρικών εκθέσεων ή ψυχολογικής αξιολόγησης, και σε τέτοια περίπτωση ο κηδεμονευτικός λειτουργός διασφαλίζει την ετοιμασία και κατάθεση τέτοιων εκθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου Παιδιών εντός της τεθείσας προθεσμίας.

Περιεχόμενο έκθεσης κηδεμονευτικού λειτουργού

94. Η έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού περιλαμβάνει τις πιο κάτω πληροφορίες:

(α) Καταγραφή της συνέντευξης ή συνεντεύξεων με το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο·

(β) καταγραφή των συνεντεύξεων με Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών, τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού ή τον εκπρόσωπό του, όπου αυτό εφαρμόζεται, ή οποιοδήποτε θύμα του αδικήματος του παιδιού, εάν το θύμα το επιθυμεί·

(γ) την ηλικία, το επίπεδο της ωριμότητας του παιδιού, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τη στάση του παιδιού ως προς το αδίκημα που διέπραξε, τη μεταμέλειά του και την προθυμία του να επανορθώσει·

(δ) τις οικογενειακές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες και τις προοπτικές του παιδιού·

(ε) τους φίλους και συγγενείς του παιδιού∙

(στ) το κίνητρο για την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού, σε περίπτωση που είναι εμφανές, και την πιθανότητα το παιδί να μην διαπράξει νέο αδίκημα· και

(ζ) απόψεις και εισηγήσεις του κηδεμονευτικού λειτουργού.

Αποτελέσματα μέτρων και ποινών που επιβάλλονται από το Δικαστήριο δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Μέρους

95.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2) μέτρο ή ποινή που επιβάλλεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Μέρους λογίζεται ως ποινή μόνο για τους σκοπούς της υπόθεσης για την οποία επιβλήθηκε, καθώς και οποιασδήποτε μεταγενέστερης υπόθεσης, η οποία δύναται να εγερθεί εναντίον του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, λόγω διάπραξης άλλου αδικήματος, και εξαιρείται από τις διατάξεις του περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμου.

(2) Ποινή στερητική της ελευθερίας, αποκαθίσταται σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμου.

Διάταγμα αναστολής ποινής υπό όρους

96.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να αναστείλει επιβληθείσα ποινή, με τον όρο ότι το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο δεν θα διαπράξει αδίκημα κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της αναστολής, που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία εκδόσεως του διατάγματος.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών, πριν από την έκδοση διατάγματος αναστολής υπό όρους εξηγεί στο παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο σε γλώσσα απλή και καταληπτή τους όρους της αναστολής και τις επιτπώσεις μη τήρησης των όρων.

Διάταγμα καταβολής εξόδων ή/και αποζημίωσης

97. Το Δικαστήριο Παιδιών, όταν κρίνει παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο που έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του ένοχο διάπραξης ποινικού αδικήματος, δύναται να εκδόσει διάταγμα καταβολής των εξόδων της διαδικασίας ενώπιόν του ή/και διάταγμα επιδίκασης ειδικών αποζημιώσεων προς το θύμα για βλάβη που υπέστη, αφού λάβει υπόψη την οικονομική κατάσταση του παιδιού στη βάση κοινωνικοοικονομικής έκθεσης όπως αυτή θα παρουσιαστεί από τον δικηγόρο του παιδιού.

Διάταγμα αποζημίωσης από ασκούντα γονική μέριμνα

98.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει ένοχο διάπραξης αδικήματος παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο, δύναται, εφόσον κατά την κρίση του η συμπεριφορά του παιδιού αποτελεί συνέπεια ηθελημένης παραμέλησης των ασκούντων τη γονική μέριμνα να επιβλέπουν το παιδί, να διατάξει, επιπρόσθετα με οποιοδήποτε άλλο μέτρο επιβάλλεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Μέρους, την επιδίκαση ειδικής αποζημίωσης προς το θύμα από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα, αφού πρώτα ακούσει αυτούς.

(2) Ασκών τη γονική μέριμνα παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, δύναται να ασκήσει έφεση εναντίον της έκδοσης διατάγματος που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου εντός σαράντα δύο (42) ημερών.

Παράλειψη παιδιού να καταβάλει πρόστιμο, έξοδα ή αποζημίωση

99.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου Νόμου, σε περίπτωση που το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ή οι ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού παραλείπουν να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου Παιδιών, που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 97 ή 98, ενημερώνεται το Δικαστήριο Παιδιών με επιστολή του θύματος εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση του εν λόγω διατάγματος και το Δικαστήριο Παιδιών δύναται, αφού διερευνήσει τους λόγους μη συμμόρφωσης, να αποφασίσει-

(α) την καταβολή μηνιαίων δόσεων μέχρι τελικής εξόφλησης του χρηματικού ποσού που οφείλει να καταβάλει το παιδί ή οι ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού ή τον καθορισμό εύλογου χρόνου για την καταβολή του εν λόγω ποσού,

(β) τη μείωση του χρηματικού ποσού που οφείλει να καταβάλει το παιδί ή οι ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού, σε περίπτωση που το παιδί οι οι ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού αδυνατούν να ανταποκριθούν,

(γ) την επιβολή κοινοτικής εργασίας ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητάς του.

(2) Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται φυλάκιση παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο για παρακοή διατάγματος.

Διάταγμα Γονικής επιτήρησης

100.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει ένοχο διάπραξης αδικήματος παιδί, δύναται, επιπρόσθετα με οποιοδήποτε άλλο μέτρο ή ποινή προβλέπεται στο παρόν Μέρος σε σχέση με το παιδί, να εκδώσει διάταγμα γονικής επιτήρησης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, εάν διαφαίνεται ότι η παραβατική συμπεριφορά του παιδιού αποτελεί συνέπεια σκόπιμης παράλειψης των ασκούντων τη γονική μέριμνα αυτού να παρέχουν φροντίδα και έλεγχο στο παιδί.

(2) Με το αναφερόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να-

(α) διατάξει τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο όπως προβούν σε μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω ενέργειες:

(i) να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, για βελτίωση των γονεϊκών τους ικανοτήτων·

(ii) να διασφαλίζουν την επίβλεψη του παιδιού τους, στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, εκτός εάν οι όροι διατάγματος κοινοτικής επιτήρησης δυνάμει του άρθρου 102, καθιστούν τέτοια επίβλεψη μη πρακτική ή δυνατή·

(iii) να συμμορφώνονται με οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες του Δικαστηρίου Παιδιών, με στοχο την πρόληψη διάπραξης άλλων αδικημάτων από το παιδί·

(β) καθορίσει το πρόγραμμα, στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα θα συμμετέχουν για τη βελτίωση των γονεϊκών τους ικανοτήτων·

(γ) καθορίσει τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου Παιδιών σε σχέση με τον έλεγχο ή την επίβλεψη του παιδιού·

(δ) καθορίσει οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες του Δικαστηρίου Παιδιών∙

(ε) καθορίσει την περίοδο ισχύος του διατάγματος, τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1)∙

(στ) καθορίσει τις συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το διάταγμα.

(3) Πριν από την έκδοση διατάγματος γονικής επιτήρησης, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να ζητήσει όπως συνταχθεί έκθεση από κηδεμονευτικό λειτουργό αναφορικά με τις προσωπικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των ασκούντων τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο και ακούει τους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών διορίζει επιτηρητή δοκιμασίας για την επιτήρηση των ασκούντων τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο για την τήρηση των όρων του διατάγματος:

Νοείται ότι, σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών έχει εκδώσει διάταγμα επιτήρησης του παιδιού από επιτηρητή δοκιμασίας, δυνάμει διατάξεων του παρόντος Νόμου, ο ίδιος επιτηρητής δοκιμασίας επιτηρεί και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού.

(5) Το διάταγμα γονικής επιτήρησης δύναται να απευθύνεται σε έναν μόνο ασκούντα τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο.

(6) Ασκών τη γονική μεριμνα εναντίον του οποίου εκδίδεται διάταγμα γονικής επιτήρησης δύναται να ασκήσει έφεση κατά του εν λόγω διατάγματος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου εντός προθεσμίας σαράντα δύο (42) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος.

Μη συμμόρφωση με διάταγμα γονικής επιτήρησης

101.-(1) Σε περίπτωση που, μετά από έκθεση που υποβάλλεται στο Δικαστήριο Παιδιών από επιτηρητή δοκιμασίας, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο χωρίς εύλογη αιτία δεν συμμορφώνονται με το διάταγμα του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο, αφού ακούσει τους ασκούντες τη γονική μέριμνα-

(α) ακυρώνει το διάταγμα, εάν κρίνει ότι δεν υφίσταται πλέον λόγος να βρίσκεται σε ισχύ,

(β) ακυρώνει το διάταγμα και εκδίδει νέο διάταγμα γονικής επιτήρησης με διαφορετικούς όρους,

(γ) θεωρεί τη μη συμμόρφωση με το διάταγμα ως καταφρόνηση δικαστηρίου.

(2) Για σκοπούς άσκησης των προβλεπόμενων στο εδάφιο (1) εξουσιών του, το Δικαστήριο Παιδιών εκδίδει κλήση προς τους ασκούντες τη γονική μέριμνα να εμφανιστούν ενώπιόν του και, σε περίπτωση παράλειψής τους, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου.

Διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης

102.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει ένοχο διάπραξης αδικήματος παιδί δύναται να εκδώσει οποιοδήποτε από τα κάτωθι διατάγματα κοινοτικής επιτήρησης:

(α) Διάταγμα κοινοτικής εργασίας, νοουμένου ότι το παιδί έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του∙

(β) διάταγμα κέντρου ημέρας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 108∙

(γ) διάταγμα επιτήρησης όπως προβλέπεται στα άρθρα 109, 110, 112, 111, 112∙

(δ) διάταγμα συμβούλου - οικογενειακή υποστήριξη∙

(ε)διάταγμα περιορισμού ελευθερίας διακίνησης∙

(στ) διάταγμα επιτήρησης και περιορισμού της ελευθερίας διακίνησης (διπλό διάταγμα).

(2) Διατάγμα κοινοτικής επιτήρησης εκδίδεται από το Δικαστήριο Παιδιών ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητας του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο και με στόχο να διασφαλίσει την πρόληψη μελλοντικής παραβατικής του συμπεριφοράς.

Γενικές προϋποθέσεις έκδοσης διατάγματος κοινοτικής επιτήρησης

103.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να εκδίδει διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης, αφού-

(α) υποβληθεί έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού ή οποιαδήποτε άλλη έκθεση υποβάλλεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Μέρους∙

(β) ακούσει το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ή τον εκπρόσωπό του, όπου αυτό εφαρμόζεται· και

(γ) ακούσει τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού, εφόσον αυτοί είναι παρόντες στη διαδικασία, ή τον δικηγόρο του.

(2) Προτού το Δικαστήριο εκδώσει διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης, εξηγεί στο παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο σε γλώσσα απλή και κατανοητή-

(α) τους λόγους για τους οποίους θα εκδώσει τέτοιο διάταγμα,

(β) τους όρους του διατάγματος και τις πιθανές συνέπειες, σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης με αυτό, και

(γ) το ρόλο των ασκούντων τη γονική μέριμνα του παιδιού σχετικά με τη συμμόρφωση αυτού με το διάταγμα.

(3) Σε περίπτωση που παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο δεν συμμορφώνεται με διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης ή σε περίπτωση που διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης ακυρώνεται από το Δικαστήριο Παιδιών, το Δικαστήριο δύναται να επιβάλλει οποιοδήποτε άλλο μέτρο ή ποινή που προβλέπεται στο παρόν Μέρος, συμπεριλαμβανομένης και της κράτησης του παιδιού σε χώρο κράτησης παιδιών.

Περιεχόμενο και άλλα θέματα σε σχέση με διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης

104.-(1) Διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης καθορίζει-

(α) τις ενέργειες, στις οποίες οφειλει να προβαίνει το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο και οποιουσδήποτε άλλους όρους οφείλει να τηρεί,

(β) την περίοδο για την οποία ισχύει το διάταγμα,

(γ) τον τόπο, στον οποίο το παιδί οφείλει να παραστεί και τον χρόνο κατά τον οποίο οφείλει να παρευρεθεί στον καθορισμένο τόπο, ώστε να μπορέσει ο επιτηρητής δοκιμασίας ή/και ο υπεύθυνος του προγράμματος να ενημερώσει το παιδί για το διάταγμα, και

(δ) τις συνέπειες, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το διάταγμα.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 103, προτού εκδόσει διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης, το Δικαστήριο Παιδιών βεβαιώνεται-

(α) ότι οι ενέργειες ή δράσεις στις οποίες οφείλει να προβεί το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο είναι πρακτικά δυνατό να υλοποιηθούν ή/και το πρόγραμμα είναι εύλογα προσβάσιμο και διαθέσιμο,

(β) σε περίπτωση που οι δράσεις ή ενέργειες ή το πρόγραμμα που προβλέπονται στο διάταγμα δεν τυγχάνουν διαχείρισης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ότι το πρόσωπο ή ο φορέας που θα τις διαχειριστεί συμφωνεί να δεχθεί το παιδί.

(3) Το Δικαστήριο δίδει πιστό αντίγραφο του διατάγματος κοινοτικής επιτήρησης στο παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ή στον εκπρόσωπό του, όπου αυτό εφαρμόζεται, στους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού, στον επιτηρητή δοκιμασίας, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο αναλαμβάνει οποιεσδήποτε δράσεις και ενεργειες ή προγράμματα σύμφωνα με το διάταγμα.

(4) Το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ή οι ασκούντες τη γονική μέριμνα ή ο εκπρόσωπος αυτού, δύνανται να υποβάλουν αίτημα στο Δικαστήριο για αναθεώρηση ή επαναξιολόγηση του διατάγματος κοινοτικής επιτήρησης.

Όροι που τίθενται σε διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης

105. Σε διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης, δυνατόν να τίθενται όροι και προϋποθέσεις σχετικά με-

(α) την υποχρέωση του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο για τη φοίτησή του σε σχολείο,

(β) τυχόν απασχόληση ή επαγγελματική κατάρτιση του παιδιού,

(γ) την πρόληψη οποιωνδήποτε αδικημάτων από το παιδί,

(δ) τον τόπο κατοικίας του παιδιού,

(ε) την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης στο παιδί,

(στ) τον περιορισμό ή την απαγόρευση συναναστροφής με οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόσωπο ή πρόσωπα,

(ζ) τον περιορισμό ή την απαγόρευση παρουσίας του παιδιού σε συγκεκριμένους χώρους,

(η) την απαγόρευση χρήσης αλκοόλ ή άλλων ουσιών από το παιδί,

(θ) οποιοδήποτε άλλο θέμα το Δικαστήριο κρίνει ότι είναι απαραίτητο προς το συμφέρον του παιδιού.

Εξουσία του Δικαστηρίου να τροποποιεί ή ακυρώνει διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης

106.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται, μετά από αίτηση του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, του εκπροσώπου του, των ασκούντων τη γονική μέριμνα, του επιτηρητή δοκιμασίας ή κηδεμονευτικού λειτουργού, να το τροποποιεί ή να το ακυρώνει, εφόσον κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού, ή να αποφασίζει όπως ληφθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα σε σχέση με το παιδί, λαμβάνοντας υπόψη οποιεσδήποτε περιστάσεις έχουν τυχόν διαφοροποιηθεί από την ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε το διάταγμα.

(2) Οι αναφερόμενες στο εδάφιο (1) περιστάσεις δυνατόν να περιλαμβάνουν οποιανδήποτε πρόοδο έχει κάνει το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο, την ανταπόκρισή του στην κοινοτική επιτήρησή και τη συμμόρφωσή του προς άλλα μέτρα επιπρόσθετα της κοινοτικής επιτήρησης που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο Παιδιών.

Διάταγμα κοινοτικής εργασίας

107.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να εκδώσει διάταγμα κοινοτικής εργασίας σε σχέση με παιδί που έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του που κρίθηκε ένοχο διάπραξης αδικήματος.

(2) Το διάταγμα κοινοτικής εργασίας καθορίζει αριθμό ωρών εργασίας του παιδιού σε κοινοτικά προγράμματα εβδομαδιαίως, είτε χωρίς είτε με μερική αμοιβή.

(3) Το διάταγμα κοινοτικής εργασίας δύναται να εκδίδεται συμπληρωματικά με οποιοδήποτε άλλο διάταγμα κοινοτικής επιτήρησης, νοουμένου ότι οι όροι και προϋποθέσεις των διαταγμάτων δεν συγκρούονται και ότι συνολικά οι όροι επιτρέπουν στο παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο να απολαύει των δικαιωμάτων του ως παιδί.

(4) Το διάταγμα κοινοτικής εργασίας καθορίζει-

(α) το όνομα και τη διεύθυνση του κοινοτικού προγράμματος, στο οποίο θα προσφέρει κοινοτική εργασία το παιδί,

(β) την περίοδο για την οποία παρέχεται τέτοια κοινοτική εργασία από παιδί, η χρονική διάρκεια της οποίας δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες,

(γ) τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τους οποίους παρέχεται η κοινοτική εργασία από το παιδί,

(δ) οποιουσδήποτε επιπρόσθετους όρους και προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του διατάγματος.

(5) Υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής του διατάγματος είναι ο επιτηρητής δοκιμασίας.

(6) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου «κοινοτικά προγράμματα» σημαίνει προγράμματα οποιουδήποτε κυβερνητικού ή μη κυβερνητικού οργανισμού που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας ωφέλειας, χρηματοδούνται από το κράτος ή/και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι εγκεκριμένα ως κοινοτικά προγράμματα για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, από το αρμόδιο υπουργείο.

Διάταγμα Κέντρου Ημέρας

108.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται η παρουσία του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο σε συγκεκριμένες ώρες, είτε καθημερινά είτε εβδομαδιαίως, σε ένα ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας, με σκοπό τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την απασχόληση ή δραστηριότητα, ή τη λήψη οδηγιών αναφορικά με δραστηριότητες:

Νοείται ότι, το παιδί δύναται να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εκπαίδευση, απασχόληση ή δραστηριότητα ή να λάβει οδηγίες, υπό εποπτεία, έξω από το Κέντρο Ημέρας, εφόσον αυτό εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεοελαίας, ανάλογα με την περίπτωση, και οποιεσδήποτε αναφορές σε Κέντρα Ημέρας περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή του παιδιού σε δραστηριότητες, εκτός τέτοιων κέντρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος εδαφίου.

(2) Ο αριθμός των ημερών που παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο παρακολουθείται σε Κέντρο Ημέρας δεν υπερβαίνει τις ενενήντα (90), και η συμμετοχή του δεν είναι απαραίτητο να είναι σε συνεχόμενες ημέρες.

(3) Υπεύθυνος για την παρακολούθηση εφαρμογής του διατάγματος είναι ο επιτηρητής δοκιμασίας και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και, καθ’ όσον χρόνο το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο είναι παρόν στο Κέντρο Ημέρας, βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπευθύνου του Κέντρου.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του καθορίζει-

(α) το όνομα και τη διεύθυνση του Κέντρου Ημέρας,

(β) τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες το παιδί πρέπει να παρουσιάζεται στο Κέντρο Ημέρας,

(γ) το χρονικό διάστημα παρακολούθησης στο Κέντρο Ημέρας.

Διάταγμα επιτήρησης από επιτηρητή δοκιμασίας

109.-(1) Σε περίπτωση που για το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε παιδί προβλεπεται μόνο ποινή φυλάκισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, ωριμότητα και το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού, τη φύση του αδικήματος και προηγούμενες καταδίκες, με διάταγμά του, να το εντάξει σε ένα ή περισσότερα προγράμματα επιτήρησης, που προβλέπονται στα άρθρα 112, 114, 115, 117 και 119, για οποιαδήποτε περίοδο, η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη, με ή χωρίς οποιεσδήποτε εγγυήσεις, υπό τον όρο ότι το παιδί θα είναι καλού χαρακτήρα, θα τηρεί τους όρους που θα διατάξει το Δικαστήριο και θα εμφανίζεται ενώπιόν του οποτεδήποτε το Δικαστήριο το κρίνει απαραίτητο.

(2) Υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος επιτήρησης είναι ο επιτηρητής δοκιμασίας, ο οποίος, υπό την επιφύλαξη οποιωνδήποτε οδηγιών του Δικαστηρίου Παιδιών, έχει υποχρέωση όπως-

(α) επισκέπτεται ή λαμβάνει οποιεσδήποτε εκθέσεις από το παιδί υπό επιτήρηση σε τέτοια λογικά χρονικά πλαίσια όπως καθορίζεται στο διάταγμα επιτήρησης ή, με την επιφύλαξη των προνοιών του διατάγματος, όπως κρίνει απαραίτητο ο επιτηρητής δοκιμασίας,

(β) διασφαλίζει ότι το παιδί συμμορφώνεται με τους όρους της επιτήρησής του,

(γ) συμβουλεύει, βοηθά και διατηρεί φιλικές σχέσεις με το παιδί και, όπου αυτό εφαρμόζεται, το βοηθά όπως εξασφαλίσει εργασία.

(3) Σε περίπτωση παράβασης των προνοιών του διατάγματος επιτήρησης από το παιδί, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να επιβάλει οποιαδήποτε άλλα προβλεπόμενα στο παρόν Μέρος μέτρα ή/και να επιβάλει την ποινή της κράτησης με αναστολή ή την ποινή της κράτησης.

Διάταγμα επιτήρησης, πρόγραμμα εκπαίδευσης ή δραστηριοτήτων

110.-(1) Επιπροσθέτως των προβλεπομένων στο άρθρο 109, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να εκδώσει διάταγμα επιτήρησης με το οποίο να διατάξει παιδί που έχει κριθεί ένοχο αδικήματος, να αναλάβει και να ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης ή συγκεκριμένες δραστηριότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του καθορίζει-

(α) όρο ότι το παιδί, ως προϋπόθεση για την απαλλαγή του, θα αναλάβει και ολοκληρώσει πρόγραμμα που προτείνεται στο Δικαστήριο από τον κηδεμονευτικό λειτουργό ως κατάλληλο για την ανάπτυξη του παιδιού και για την πρόληψη της διάπραξης περαιτέρω αδικημάτων και όπως κατά τη διάρκεια του προγράμματος το παιδί συμμορφώνεται με τις οδηγίες ή κατευθύνσεις που δίνονται είτε από το Δικαστήριο είτε από το πρόσωπο υπό την εξουσία του οποίου βρίσκεται η διαχείριση του προγράμματος,

(β) το πρόγραμμα που θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει το παιδί,

(γ) την περίοδο κατά την οποία το διάταγμα θα είναι σε ισχύ,

(δ) τον τόπο, στον οποίο το παιδί θα παραστεί και τον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να παραστεί στον καθορισμένο τόπο, ώστε να μπορέσει ο υπεύθυνος του προγράμματος να ενημερώσει το παιδί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του χρόνου που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, και

(ε) οποιουσδήποτε άλλους όρους που το παιδί οφείλει να τηρεί, ενόσω το διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ.

Διάταγμα επιτήρησης σε εντατική εποπτεία

111.-(1) Επιπροσθέτως των προβλεπόμενων στο άρθρο 109, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να εκδώσει διάταγμα επιτήρησης με το οποίο να διατάξει όπως παιδί που έχει κριθεί ένοχο αδικήματος υποβληθεί σε εντατική εποπτεία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του δύναται να διατάξει το παιδί να-

(α) παραμείνει υπό την εντατική εποπτεία επιτηρητή δοκιμασίας για τις ώρες και/ή μέρες που θα καθορίσει το Δικαστήριο,

(β) διαμένει σε τόπο που καθορίζεται στο διάταγμα κατά τη διάρκεια της εντατικής εποπτείας, και

(γ) αναλάβει και να ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης ή συγκεκριμένες δραστηριότητες που προτείνονται στο Δικαστήριο από κηδεμονευτικό λειτουργό.

(3) Πρόγραμμα εκπαίδευσης ή δραστηριοτήτων δύναται να διεξάγεται είτε υπό τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είτε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ή/και από οποιοδήποτε πρόσωπο ή φορέα προτείνεται στο Δικαστήριο Παιδιών από τον κηδεμονευτικό λειτουργό, ανεξαρτήτως εάν το πρόσωπο ή ο φορέας αυτός λαμβάνει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το κράτος για τη λειτουργία των εν λόγω προγραμμάτων, ενώ τέτοια προγράμματα δεν είναι απαραίτητο να απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά τα οποία έχουν κριθεί από το Δικαστήριο ένοχα για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος.

(4) Σε περίπτωση που το πρόγραμμα εκπαίδευσης ή δραστηριότητων δεν τυγχάνει διαχείρισης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας απαιτείται η λήψη της σύμφωνης γνώμης του προσώπου ή του φορέα διαχείρισης του προγράμματος, προτού το Δικαστήριο Παιδιών διατάξει την εισδοχή οποιουδήποτε παιδιού σε αυτό.

(5) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (6), η περίοδος της εντατικής εποπτείας-

(α) αρχίζει σε ημερομηνία που εισηγείται στο Δικαστήριο Παιδιών ο επιτηρητής δοκιμασίας που θα επιβλέπει το παιδί,

(β) δεν υπερβαίνει συνολικά τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες, και

(γ) υπόκειται σε αυτεπάγγελτη επανεξέταση από το Δικαστήριο Παιδιών, αφού έχει ήδη εφαρμοστεί το διάταγμα επιτήρησης τουλάχιστον για περίοδο εξήντα (60) ημερών.

(6) Κατά την επανεξέταση της περιόδου εντατικής εποπτείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (γ) του εδαφίου (5), το Δικαστήριο Παιδιών, αφού ακούσει το παιδί ή τον εκπρόσωπό του, τους ασκούντες τη γονική μέριμνα και τον επιτηρητή δοκιμασίας, δύναται-

(α) να μειώσει τη συνολική περίοδο της ενταντικής εποπτείας, ή

(β) να την επιβεβαιώσει.

(7) Κατά τη διάρκεια ισχύος του διατάγματος το παιδί οφείλει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που του δίδονται από τον επιτηρητή δοκιμασίας.

Διαμονή σε ξενώνα ή σε κέντρο θεραπείας ουσιοεξάρτησης

112.-(1) Επιπροσθέτως των προβλεπόμενων στο άρθρο 109, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται, για την καλύτερη εφαρμογή του διατάγματος επιτήρησης να διατάξει όπως παιδί που έχει κριθεί ένοχο διάπραξης αδικήματος-

(α) διαμείνει σε οποιονδήποτε ξενώνα παρέχεται από τον επιτηρητή δοκιμασίας ή που προτείνεται στο Δικαστήριο από τον επιτηρητή δοκιμασίας,

(β) διαμείνει σε οποιοδήποτε τέτοιο ξενώνα για το χρονικό διάστημα που εισηγήθηκε ο επιτηρητής δοκιμασίας και το οποίο δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του καθορίζει-

(α) το χρονικό διάστημα για το οποίο το διάταγμα θα βρίσκεται σε ισχύ,

(β) το όνομα και τη διεύθυνση του ξενώνα στον οποίο θα διαμένει το παιδί, και

(γ) οποιουσδήποτε άλλους όρους το παιδί υποχρεούται να τηρεί ενόσω το διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ.

(3) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (4), το Δικαστήριο Παιδιών εκδίδει διάταγμα επιτήρησης δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου, εάν κρίνει ότι ο ξενώνας που καθορίζεται στο διάταγμα είναι κατάλληλος από απόψεως απόστασης σε οποιοδήποτε μέρος όπου το παιδί θα παρακολουθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης ή δραστηριοτήτων που επιβάλλονται από το Δικαστήριο, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας του παιδιού, το φύλο του, τα μέσα πρόσβασής του, τον συνήθη τόπο διαμονής του, καιοποιεσδήποτε άλλες σχετικές προσωπικές ή οικογενειακές περιστάσεις του παιδιού.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται όπως, σε περίπτωση που το παιδί είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, διατάξει την εισαγωγή παιδιού σε κέντρο θεραπείας ουσιοεξάρτησης, αδειοδοτημένο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ως Κέντρο που λειτουργεί και παρέχει ειδικά προγράμματα για παιδιά για την αποκατάσταση της υγείας τους, και να θέσει οποιουσδήποτε όρους αφορούν τέτοια εισαγωγή ή/και παραμονή στο εν λόγω κέντρο.

(5) Οι αναφερόμενοι στο παρόν άρθρο ξενώνες ή άλλα κέντρα είναι ανοικτού τύπου, εκτός του κέντρου θεραπείας ουσιοεξάρτησης, που δυνατόν να είναι κλειστού τύπου.

Μη συμμόρφωση με διάταγμα επιτήρησης

113.-(1) Εάν κατά το χρόνο που βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα επιτήρησης που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 112, το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει, κατόπιν αιτήσεως του επιτηρητή δοκιμασίας ή/και του κηδεμονευτικού λειτουργού που εποπτεύουν το συγκεκριμένο παιδί, ότι το παιδί έχει αποτύχει, χωρίς εύλογη αιτία, να συμμορφωθεί με το διάταγμα ή με οποιοδήποτε όρο του, το Δικαστήριο δύναται, αφού λάβει υπόψη του τους λόγους μη συμμορφωσης να-

(α) διατάξει το παιδί να συμμορφωθεί με το διάταγμα ή οποιοδήποτε όρο του διατάγματος,

(β) τροποποιήσει το διάταγμα,

(γ) ακυρώσει το διάταγμα και να επιβάλλει άλλο μέτρο ή ποινη.

(2) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών προτίθεται να ασκήσει τις αρμοδιότητές του δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), εκδίδει κλήση στο παιδί να εμφανιστεί ενώπιόν του και, εάν το παιδί παραλείψει να εμφανιστεί, δύναται να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του.

Διάταγμα συμβούλου, οικογενειακή υποστήριξη

114.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει παιδί ένοχο διάπραξης αδικήματος, δύναται να διατάξει όπως ανατεθεί η εποπτεία του σε Σύμβουλο Παιδιού και όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας συνεργαστούν μαζί του, ώστε ο Σύμβουλος να βοηθά, συμβουλεύει και υποστηρίζει το παιδί και την οικογένειά του με στόχο την αποτροπή του παιδιού από τη διάπραξη αδικημάτων και την επίβλεψη της συμπεριφοράς του παιδιού γενικότερα.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του που εκδίδει δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), καθορίζει το χρονικό διάστημα ισχύος του, το οποίο δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, και ότι το παιδί πρέπει να ζει με τους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού στον συνήθη τόπο διαμονής του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

(3) Σε περίπτωση που, ταυτόχρονα με το διάταγμα συμβούλου, βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα επιτήρησης που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 112, ο επιτηρητής δοκιμασίας βοηθά και υποστηρίζει τον Σύμβουλο Παιδιού με τρόπο που να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών δεν εκδίδει διάταγμα συμβούλου, εκτός εάν-

(α) ο επιτηρητής δοκιμασίας και ο κηδεμονευτικός λειτουργός έχουν ενημερώσει το Δικαστήριο ότι υπάρχει διαθέσιμος Σύμβουλος Παιδιού, και

(β) το παιδί και οι ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού συναινούν στην έκδοση τέτοιου διατάγματος και συμφωνούν όπως συνεργάζονται με τον Σύμβουλο Παιδιού σύμφωνα με τις οδηγίες του.

(5) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να ακυρώσει διάταγμα συμβούλου σε περίπτωση που ο επιτηρητής δοκιμασίας ή/και ο κηδεμονευτικός λειτουργός αποταθούν με αίτηση στο Δικαστήριο και ικανοποιήσουν αυτό ότι η συνέχιση της ισχύος του διατάγματος-

(α) δεν θα ήταν προς το συμφέρον του παιδιού,

(β) τέτοιο διάταγμα δεν είναι πλέον αναγκαίο να βρίσκεται σε ισχύ λόγω της προόδου που σημειώθηκε από το παιδί, ή

(γ) είναι αδύνατη η εφαρμογή του διατάγματος λόγω έλλειψης συνεργασίας μεταξύ του παιδιού ή/και των ασκούντων τη γονική μέριμνα αυτού με τον Σύμβουλο Παιδιού.

(6) Το Δικαστήριο δύναται, λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο για την οποία το διάταγμα συμβούλου ισχύει, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες σχετικές περιστάσεις να-

(α) ακυρώσει το διάταγμα,

(β) τροποποιήσει το διάταγμα, ή

(γ) ακυρώσει το διάταγμα και να επιβάλει άλλο μέτρο ή ποινή.

Διάταγμα περιορισμού ελευθερίας διακίνησης

115.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει παιδί ένοχο διάπραξης αδικήματος δύναται να διατάξει όπως το παιδί-

(α) βρίσκεται σε τόπο διαμονής που καθορίζεται από το Δικαστήριο για καθορισμένες στο διάταγμα ώρες καθημερινά κατά τη διάρκεια των ωρών 7.00 μ.μ. μέχρι τις 6.00 π.μ. της επόμενης ημέρας,

(β) μείνει μακριά από οποιονδήποτε συγκεκριμένο χώρο, τόπο ή τοποθεσία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ημερών ή καθορισμένων χρονικών περιόδων.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) καθορίζει-

(α) το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε ισχύ, το οποίο δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, και

(β) τις ώρες κατά τις οποίες το παιδί πρέπει να βρίσκεται σε καθορισμένο τόπο κατοικίας.

(3) Το Δικαστήριο Παιδιών στο διάταγμά του που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (β) του εδαφίου (1), καθορίζει-

(α) το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε ισχύ, το οποίο δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες, και

(β) τις ημέρες ή ώρες που το παιδί πρέπει να μείνει μακριά από συγκεκριμένο χώρο, τόπο ή τοποθεσία.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών, για σκοπούς έκδοσης διατάγματος δυνάμει των διατάξεων της παράγραφου (α) του εδαφίου (1) λαμβάνει υπόψη όλες τις συνθήκες του παιδιού και τη φύση του αδικήματος και διασφαλίζει ότι οι ώρες που καθορίζονται στο διάταγμα συνάδουν με τις συνήθεις δραστηριότητες του παιδιού.

(5) Το Δικαστήριο Παιδιών, για σκοπούς έκδοσης διατάγματος δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (β), του εδαφίου (1), δύναται να λαμβάνει υπόψη του την ημέρα ή την ώρα που το παιδί διέπραξε το αδίκημα, τον τόπο διάπραξης και την πιθανότητα το παιδί να διαπράξει άλλο αδίκημα στον ίδιο ή παρόμοιο χώρο, τόπο ή τοποθεσία.

(6) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να τροποποιήσει διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου μετά από αίτηση του παιδιού, των ασκούντων τη γονική μέριμνα ή του εκπροσώπου αυτού.

Μη συμμόρφωση με διάταγμα περιορισμού ελεύθερης διακίνησης

116.-(1) Εάν κατά τον χρόνο που βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα περιορισμού ελεύθερης διακίνησης το οποίο εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 115 το Δικαστήριο Παιδιών θεωρεί, κατόπιν αιτήσεως του κηδεμονευτικού λειτουργού που παρακολουθεί το συγκεκριμένο παιδί, ότι το παιδί έχει αποτύχει, χωρίς εύλογη αιτία, να συμμορφωθεί με το εν λόγω διάταγμα και, αφού λάβει υπόψη την έκταση και το χρονικό διάστημα που το παιδί δεν συμμορφώθηκε με το διάταγμα, το Δικαστήριο δύναται να-

(α) ακυρώσει το διάταγμα,

(β) τροποποιήσει το διάταγμα, ή

(γ) ακυρώσει το διάταγμα και να προχωρήσει στην επιβολή άλλων μέτρων ή όρων.

(2) Για να ασκήσει το Δικαστήριο Παιδιών τις εξουσίες του δυνάμει του εδαφίου (1), καλεί το παιδί να εμφανιστεί ενώπιόν του και εάν δεν το πράξει, δύναται να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του.

Διάταγμα επιτήρησης και περιορισμού της ελευθερίας διακίνησης

117.-(1) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών κρίνει παιδί ένοχο διάπραξης αδικήματος δύναται να διατάξει όπως-

(α) το παιδί-

(i) τεθεί υπό την εποτεία του επιτηρητή δοκιμασίας και κηδεμονευτιικού λειτουργού για καθορισμένη περίοδο, ή

(ii) παρουσιάζεται σε Κέντρο Ημέρας για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες, και

(β) περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση του παιδιού για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να εκδίδει διάταγμα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση που η εποπτεία από τον επιτηρητή δοκιμασίας και κηδεμονευτικό λειτουργό και η συμμετοχή του παιδιού σε Κέντρο Ημέρας, δεν κατέστη δυνατό να μειώσουν επαρκώς την πιθανότητα το παιδί να διαπράξει αδίκημα.

(3) Διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου λογίζεται ως-

(α) διάταγμα επιτήρησης, σε περίπτωση που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου (i) της παραγράφου (α) του εδαφίου (1),

(β) διάταγμα κέντρου ημέρας, σε περίπτωση που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου (ii) της παραγράφου (α) του εδαφίου (1), και

(γ) διάταγμα περιορισμού ελεύθερης διακίνησης, εφόσον περιορίζει τις μετακινήσεις του παιδιού.