ΜΕΡΟΣ ΙV ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ερμηνεία για τους σκοπούς του Μέρους IV

63.-(1) Για τους σκοπούς του παρόντος Μέρους «παιδί» σημαίνει παιδί που έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας του και περιλαμβάνει πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του, σε περίπτωση που πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στο παρόν Μέρος σε σχέση με αδίκημα που φέρεται να διέπραξε προτού συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, για το οποίο κατηγορείται ενώπιον Δικαστηρίου.

(2) Στο παρόν Μέρος, οποιαδήποτε αναφορά σε ασκούντα τη γονική μέριμνα, περιλαμβάνει, όπου αυτό προβλέπεται, οποιονδήποτε άλλο ενήλικο συγγενή του παιδιού ή άλλο ενήλικο πρόσωπο που υποδεικνύεται από το παιδί και εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Εγκαθίδρυση, συγκρότηση και δικαιοδοσία Δικαστηρίου Παιδιών
Εγκαθίδρυση και συγκρότηση Δικαστηρίου Παιδιών

64.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών συγκροτείται-

(α) από τρεις (3) δικαστές για την εκδίκαση αδικήματος για το οποίο προβλέπεται μέγιστη ποινή φυλάκισης που υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη,

(β) πλην της αναφερόμενης στην παράγραφο (α) περίπτωσης, από ένα (1) δικαστή.

(2) Το Ανώτατο Δικαστήριο ορίζει τους ακόλουθους Δικαστές Παιδιών από τα μέλη της Δικαστικής Υπηρεσίας:

(α) Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου ως Πρόεδρο Δικαστηρίου Παιδιών∙

(β) ένα (1) Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή ως Ανώτερο Δικαστή Παιδιών· και

(γ) ένα (1) Επαρχιακό Δικαστή ως Δικαστή Παιδιών.

Δικαιοδοσία και αρμοδιότητα Δικαστηρίου Παιδιών

65.-(1) Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, η Δημοκρατία διαιρείται σε επαρχίες και για κάθε επαρχία ορίζεται ένα Δικαστήριο Παιδιών.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 66, το Δικαστήριο Παιδιών έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει κάθε υπόθεση για διάπραξη ποινικού αδικήματος για το οποίο κατηγορούμενο είναι παιδί.

(3) Ανεξαρτήτως των διατάξεων του παρόντος άρθρου, Πρόεδρος Δικαστηρίου Παιδιών, Ανώτερος Δικαστής Παιδιών ή Δικαστής Παιδιών, με συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έχει αρμοδιότητα vα εκδικάζει συvoπτικά οποιοδήποτε αδίκημα, εάν κρίνει αυτό σκόπιμo, λαμβαvoμέvωv υπόψη όλων τωv περιστατικών της υπόθεσης και του συμφέροντος του παιδιού, περιλαμβαvoμέvης της επάρκειας της τιμωρίας ή της αποζημίωσης, την οποία o Πρόεδρος τoυ Δικαστηρίου Παιδιών, Ανώτερος Δικαστής Παιδιών ή o Δικαστής Παιδιών έχει εξουσία να επιβάλει ή επιδικάσει δυνάμει των διατάξεων τoυ παρόντος Νόμου.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών εκδικάζει υποθέσεις τηρουμένων των διατάξεων του περί Δικαστηρίων Νόμου.

Δικαιοδοσία και αρμοδιότητα Επαρχιακού Δικαστηρίου και Κακουργοδικείου για συγκατηγορούμενους

66.-(1) Σε περίπτωση που-

(α) παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο κατηγορείται για τη διάπραξη αδικήματος μαζί με ένα ή περισσότερους ενήλικες, ή/και

(β) παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο κατηγορείται για τη διάπραξη αδικήματος και ένας ή περισσότεροι ενήλικες κατηγορούνται για συνέργεια, υποβοήθηση, παρακίνηση, προαγωγή, συμβουλή ή εξαναγκασμό παιδιού όπως διαπράξει το αδίκημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του παρόντος Νόμου ή τις διατάξεις του άρθρού 21 του Ποινικού Κώδικα, ή/και

(γ) παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο κατηγορείται για αδίκημα υπό περιστάσεις, οι οποίες είναι οι ίδιες ή συνδέονται με περιστάσεις υπό τις οποίες ένας ή περισσότεροι ενήλικες κατηγορούνται ταυτόχρονα για τη διάπραξη αδικήματος,

οι υποθέσεις συνεκδικάζονται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, σε περίπτωση που η προβλεπόμενη για το αδίκημα ποινή δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη και ενώπιον του Κακουργοδικείου, σε περίπτωση που η προβλεπόμενη για το αδίκημα ποινή υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη:

Νοείται ότι, σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι διατάξεις του παρόντος Μέρους, σε σχέση με το παιδί.

(2) Σε περίπτωση που το Επαρχιακό Δικαστήριο ή το Κακουργιοδικείο εκδικάζει υποθεση εναντίον ενήλικα δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), και τον καταδικάζει, επιβάλλει την προβλεπόμενη από τον σχετικό Νόμο ποινή για το αδίκημα.

(3) Σε περίπτωση που το Επαρχιακό Δικαστήριο ή το Κακουργιοδικείο εκδικάζει υπόθεση εναντίον παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) και το καταδικάζει επιβάλλει ποινή δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου.

(4) Σε περίπτωση που δικαστής εκδικάζει υπόθεση υπό την ιδιότητά του ως Δικαστή Παιδιών, δεν δύναται να εκδικάσει υπόθεση επί ίδιων γεγονότων εναντίον ενήλικα υπό την ιδιότητά του ως δικαστή Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Τόπος και χρόνος συνεδριάσεων Δικαστηρίου Παιδιών

67.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών δεν στεγάζεται στον ίδιο χώρο με δικαστήριο οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας:

Νοείται ότι, μέχρι να καταστεί δυνατή η στέγασή του σε άλλο χώρο, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να στεγάζεται στον ίδιο χώρο με δικαστήριο άλλης δικαιοδοσίας.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι ακροάσεις να προγραμματίζονται με τρόπο που το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο να αναμένει για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δικαστηρίου Παιδιών.

(3) Το Δικαστήριο Παιδιών μερινά όπως τηρούνται κατά το δυνατόν η καθορισμένη ώρα που αναγράφεται επί του κατηγορητηρίου που επιδίδεται σε παιδί για εμφάνιση ενώπιόν του και οι ώρες κάθε δικασίμου της υπόθεσης.

Υποχρεώσεις δικαστηρίων άλλης δικαιοδοσίας σε σχέση με παιδιά

68. Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 66, σε περίπτωση που δικαστήριο που ασκεί ποινική δικαιοδοσία κρίνει ή πληροφορείται με οποιονδήποτε τρόπο ότι πρόσωπο, το οποίο έχει προσαχθεί ενώπιόν του ως κατηγορούμενο για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος είναι παιδί, το οποίο δεν προσήχθη ενώπιον Δικαστηρίου Παιδιών, παραπέμπει την υπόθεση για να εκδικαστεί από Δικαστήριο Παιδιών.

Εκπαίδευση Δικαστών Παιδιών

69. Το Ανώτατο Δικαστήριο μεριμνά όπως παρέχεται κατάλληλη εκπαίδευση στους Δικαστές Παιδιών σε σχέση με τη μεταχείριση παιδιών σε σύγκρουση με τον νόμο και σε σχέση με τα δικαιώματα παιδιών.

Επιτηρητές δοκιμασίας

70.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών διατηρεί δική του υπηρεσία επιτηρητών δοκιμασίας, για να ασκούν τα καθήκοντα και αρμοδιότητες που προβλέπονται στον παρόντα Νόμο.

(2) Η δομή, ο τρόπος λειτουργίας και οτιδήποτε άλλο αφορά στην Υπηρεσία Επιτηρητών Δοκιμασίας καθορίζονται με διαδικαστικούς κανονισμούς.

Διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου Παιδιών
Ποινική δίωξη παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο

71.-(1) Παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο προσάγεται ενώπιον Δικαστηρίου Παιδιών, μετά από άσκηση ποινικής δίωξης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 και του εδαφίου (2) του άρθρου 38.

(2) Οι διατάξεις του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου εφαρμόζονται κατ’ αναλογία από το Δικαστήριο Παιδιών, όπου δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον παρόντα Νόμο.

Παραπομπή του παιδιού από το Δικαστήριο στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή/και σε Συμβούλιο Παιδιού

72.-(1) Σε περίπτωση που Δικαστήριο Παιδιών, σε διαδικασία ενώπιόν του κρίνει ότι οι ασκούντες τη γονική μέριμνα δεν είναι σε θέση, για οποιονδήποτε λόγο, να παρέχουν στο παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο την απαιτούμενη φροντίδα, δύναται, είτε μετά από προφορικό αίτημα του δικηγόρου του παιδιού είτε αυτεπάγγελτα-

(α) να διατάξει όπως το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο τεθεί υπό τη νομική φροντίδα του Διευθυντή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ή/και

(β) να διατάξει τη σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού.

(2) Σε περίπτωση που συγκληθεί Συμβούλιο Παιδιού με οδηγίες του Δικαστηρίου δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) και το Συμβούλιο-

(α) καταλήξει ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο να ζητηθεί διάταγμα αφαίρεσης γονικής μέριμνας ή επιτροπείας, ο κηδεμονευτικός λειτουργός ενημερώνει το Δικαστήριο τόσο όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου όσο και για την απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου επί της αίτησης που υποβάλλεται δυνάμει των διατάξεων του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου, ή

(β) αποφασίσει να μην υποβοληθεί αίτηση αφαίρεσης γονικής μέριμνας ή επιτροπείας, ο κηδεμονευτικός λειτουργός ενημερώνει το Δικαστήριο αναφορικά με-

(i) τους λόγους για τους οποίους λήφθηκε απόφαση να μην ζητηθεί διάταγμα αφαίρεσης γονικής μέριμνας ή επιτροπείας,

(ii) οποιαδήποτε βοήθεια ή στήριξη έχει παρασχεθεί ή θα παρασχεθεί στο παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο και στους ασκούντες τη γονική μέριμνα,

(iii) οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, η οποία έχει ληφθεί ή πρόκειται να ληφθεί από το Συμβούλιο Παιδιού, και

(iv) το σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε για το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο, σε περίπτωση που υπάρχει.

(3) Το Δικαστήριο Παιδιών, μετά την ενημέρωση που λαμβάνει δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (2) και αφού ακούσει και τις απόψεις της κατηγορούσας αρχής και του δικηγόρου του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, δύναται, εφόσον κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, να το απαλλάξει από τις κατηγορίες εναντίον του και να το αθωώσει.

Διάταγμα για σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού

73.-(1) Εκτός όπου έχει ήδη συγκληθεί Συμβούλιο Παιδιού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72, Δικαστήριο Παιδιών, το οποίο εκδικάζει ποινική υπόθεση εναντίον παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο δύναται, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ενώπιόν του, να διατάξει τον κηδεμονευτικό λειτουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο Παιδιού και να αναβάλει την ενώπιόν του διαδικασία μέχρι την πραγματοποίηση του εν λόγω Συμβουλίου, εφόσον-

(α) το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να λάβει νομική συμβουλή από τον δικηγόρο του, ομολογεί τη διάπραξη του αδικήματος,

(β) κατά την κρίση του Δικαστηρίου Παιδιών, θα ήταν προς το συμφέρον του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο να αποφασιστεί σχέδιο δράσης για το παιδί στο πλαίσιο Συμβουλίου Παιδιού,

(γ) το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο και οι ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού συμφωνούν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Παιδιού.

(2) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να δίνει οδηγίες προς τον κηδεμονευτικό λειτουργό όπως το Συμβούλιο Παιδιού διερευνήσει ή εξετάσει οποιαδήποτε θέματα που, κατά την κρίση του Δικαστηρίου Παιδιών, πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο.

Σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού

74. Το Συμβούλιο Παιδιού συγκαλείται από τον κηδεμονευτικό λειτουργό, ο οποίος διορίζεται για τον σκοπό αυτό από το Δικαστήριο Παιδιών, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία το Δικαστήριο Παιδιών δίνει τις σχετικές οδηγίες για τη σύγκλησή του.

Σχέδιο δράσης

75.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2), το Συμβούλιο Παιδιού, αποφασίζει σχέδιο δράσης για το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο εντός τριάντα (30) ημερών από τη σύγκλησή του.

(2) Οι διατάξεις του άρθρου 52, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία σε περίπτωση σχεδίου δράσης, του οποίου η υιοθέτηση διατάσσεται από το Δικαστήριο Παιδιών και οποιαδήποτε αναφορά στο εν λόγω άρθρο σε επιμελητή, θα διαβάζεται και εννοείται ως αναφορά σε κηδεμονευτικό λειτουργό.

(3) Οι διατάξεις των άρθρων 46, 47, 48, 49, 50 και 51 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και σε περίπτωση Συμβουλίου Παιδιού, η σύγκληση του οποίου διατάσσεται από το Δικαστήριο Παιδιών.

(4) Το σχέδιο δράσης που αποφασίζεται συντάσσεται σε γλώσσα απλή και κατανοητή για το παιδί.

Κατάθεση σχεδίου δράσης στο Δικαστήριο Παιδιών

76. Ο κηδεμονευτικός λειτουργός, ανάλογα με την περίπτωση-

(α) καταθέτει στο Δικαστήριο Παιδιών το σχέδιο δράσης που έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο Παιδιού,

(β) ενημερώνει το Δικαστήριο Παιδιών ότι το Συμβούλιο Παιδιού δεν κατέληξε σε συμφωνία αναφορικά με την υιοθέτηση σχεδίου δράσης, καθώς και για τους λόγους γι’ αυτή την κατάληξη,

(γ) υποβάλλει αίτημα στο Δικαστήριο Παιδιών όπως παραχωρήσει παράταση για τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση του έργου του Συμβουλίου Παιδιού,

(δ) ενημερώνει το Δικαστήριο Παιδιών ότι δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού και ότι πολύ λίγες πιθανότητες υπάρχουν όπως κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, καθώς και για τους λόγους γι’ αυτή την κατάληξη.

Εξουσίες του Δικαστηρίου μετά την έκθεση του κηδεμονευτικού λειτουργού

77.-(1) Σε περίπτωση που ο κηδεμονευτικός λειτουργός καταθέτει σχέδιο δράσης ενώπιον του Δικαστηρίου Παιδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να-

(α) εγκρίνει ή απορρίψει ή τροποποιήσει το σχέδιο δράσης, ή

(β) διατάξει το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο όπως συμμορφωθεί με το σχέδιο δράσης και να διορίσει επιτηρητή δοκιμασίας, για να επιτηρεί το παιδί κατά τη διάρκεια της ισχύος του σχεδίου δράσης∙ ή

(γ) σε περίπτωση που το απορριψει, να διατάξει την εκ νέου υποβολή του εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία απόρριψής του, ή

(δ) διατάξει τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιόν του.

(2) Σε περίπτωση που ο κηδεμονευτικός λειτουργός ενημερώνει το Δικαστήριο Παιδιών ότι το Συμβούλιο Παιδιού δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με το σχέδιο δράσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (β) του άρθρου 76, το Δικαστήριο-

(α) σε περίπτωση που, κατά την κρίση του, η υιοθέτηση σχεδίου δράσης θα ήταν επιθυμητή και προς το συμφέρον του παιδιού και θα είχε εύλογες προοπτικές επιτυχίας, δύναται να αποφασίσει το ίδιο σχέδιο δράσης, να διατάξει το παιδί όπως συμμορφωθεί με αυτό και να διορίσει επιτηρητή δοκιμασίας όπως επιτηρεί το παιδί ενόσω, βρίσκεται σε ισχύ το σχέδιο δράσης, ή

(β) δύναται να διατάξει τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιόν του.

(3) Σε περίπτωση που ο κηδεμονευτικός λειτουργός υποβάλει αίτημα στο Δικαστήριο Παιδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (γ) του άρθρου 76, για παράταση του χρόνου σύγκλησης Συμβουλίου Παιδιού ή ενημερώνει το Δικαστήριο Παιδιών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (δ) του άρθρου 76, ότι πολύ λίγες πιθανότητες υπάρχουν για τη σύγκληση του εν λόγω Συμβουλίου, το Δικαστήριο Παιδιών δύναται-

(α) εφόσον ικανοποιείται ότι υπάρχει πιθανότητα το Συμβούλιο Παιδιού να συγκληθεί, να παραχωρήσει παράταση για τη σύγκλησή του για περαιτέρω τριάντα (30) ημέρες, ή

(β) εφόσον δεν ικανοποιείται ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Παιδιού, να διατάξει τη συνέχιση της ενώπιόν του διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης αναφορικά με το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο.

(4) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών εκδίδει διάταγμα δυνάμει των διατάξεων των παραγράφων (α) και (β) του εδαφίου (1) ή της παραγράφου (α) του εδαφίου (2), ορίζει την ημερομηνία κατά την οποία το Δικαστήριο Παιδιών θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο με το σχέδιο δράσης, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος.

(5) Κατά την άσκηση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου το Δικαστήριο Παιδιών, οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο, προτού δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες, ακούει το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο ή/και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα ή τον εκπρόσωπό του, ανάλογα με την περίπτωση, και τον δικηγόρο του παιδιού.

Μη συμμόρφωση παιδιού με το σχέδιο δράσης

78. Σε περίπτωση που, αφού το Δικαστήριο Παιδιών διέταξε το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο να συμμορφωθεί με σχέδιο δράσης, καταδεικνύεται στο Δικαστήριο Παιδιών ότι το παιδί χωρίς εύλογη αιτία παρέλειψε να συμμορφωθεί με αυτό το Δικαστήριο δύναται να διατάξει τη συνέχιση της ενώπιόν του ποινικής διαδικασίας, αφού δώσει την ευκαιρία στο παιδί, στους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού, στον εκπρόσωπό του ή στον δικηγόρο του, ανάλογα με την περίπτωση, να ακουστούν αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους το παιδί δεν έχει συμμορφωθεί με το σχέδιο δράσης.

Αξιολόγηση της συμμόρφωσης παιδιού με το σχέδιο δράσης

79. Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται, εφόσον ικανοποιηθεί ότι το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο συμμορφώθηκε με το σχέδιο δράσης, να απορρίψει τις κατηγορίες για τις οποίες κατηγορείται το παιδί και να το αθωώσει, είτε για κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει είτε για όλες.

Εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με Συμβούλιο Παιδιού

80. Οι διατάξεις των άρθρων 46, 48, 49, 51 και 52 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και σε περίπτωση σύγκλησης Συμβουλίου Παιδιού από το Δικαστήριο Παιδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους, και οποιαδήποτε αναφορά σε επιμελητή, θα νοείται ως αναφορά σε κηδεμονευτικό λειτουργό.

Διαδικασίες Συμβουλίου Παιδιού

81.-(1) Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος Νόμου και οποιωνδήποτε οδηγιών του Δικαστηρίου Παιδιών, το Συμβούλιο Παιδιού που συγκαλείται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Μέρους δύναται να καθορίζει το ίδιο τις διαδικασίες του.

(2) Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει ότι παραχωρούνται οποιεσδήποτε πληροφορίες ή συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Παιδιού.

Διοικητικές υπηρεσίες σε Συμβούλιο Παιδιού

82. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει ότι παραχωρείται όλη η απαραίτητη διοικητική υποστήριξη, περιλαμβανομένων της μετάφρασης και διερμηνείας, όπου αυτό είναι αναγκαίο, η οποία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Παιδιού.

Προφυλάκιση παιδιού ως έσχατο μέτρο και εναλλακτικά περιοριστικά μέτρα

83.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου και τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος άρθρου, η προφυλάκιση παιδιού επιτρέπεται ως έσχατο μέτρο.

(2) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών, κατά την εκδίκαση οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιόν του, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος κρίνει ότι είναι απαραίτητος ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, ώστε να αποφευχθεί η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, ή για σκοπούς διευκόλυνσης των ανακρίσεων ή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόκρυψης στοιχείων ή διακινδύνευσης της ασφάλειας του παιδιού ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου και αφού λάβει υπόψη του την ηλικία και ατομική κατάσταση του παιδιού, καθώς και τις ιδιαίτερες περιστάσεις της περίπτωσης, δύναται να διατάσσει τον περιορισμό παιδιού σε χώρο κράτησης παιδιών ως έσχατο μέτρο.

(3) Ο περιορισμός παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, που είναι ύποπτο για τη διάπραξη αδικήματος, έχει τη μικρότερη δυνατή διάρκεια και δεν δύναται να ξεπερνά τις οκτώ (8) ημέρες, οι οποίες δυνατό να ανανεώνονται με απόφαση του Δικαστηρίου για περαιτέρω περιόδους οκτώ (8) ημερών, για μέγιστη περίοδο του ενός (1) μηνός, ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος.

(4) Σε περίπτωση που το Δικαστήριο Παιδιών αποφασίζει τον περιορισμό παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο, εκκρεμούσης της εκδίκασης της υπόθεσης, αιτιολογεί την απόφασή του σε απλή και κατανοητή προς το παιδί γλώσσα, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητάς του.

(5) Σε περίπτωση που παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο υπό περιορισμό συμπληρώνει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του και συνεχίζει η προφυλάκισή του δυνάμει απόφασης Δικαστηρίου Παιδιών, δύναται να συνεχίσει ο περιορισμός του σε χώρο κράτησης παιδιών, λαμβανομένων υπόψη των προσωπικών συνθηκών του συγκεκριμένου προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό εξυπηρετεί το υπέρτατο συμφέρον των παιδιών που περιορίζονται με το εν λόγω πρόσωπο.

(6) Κατά τον περιορισμό παιδιών σε χώρο κράτησης παιδιών, λαμβάνονται αναλογικά και κατάλληλα σε σχέση με τη διάρκεια του περιορισμού μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται-

(α) και να διαφυλάσσεται η υγεία τους και η σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους,

(β) το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με σωματικά, αισθητηριακά ή μαθησιακά προβλήματα,

(γ) η ουσιαστική και τακτική άσκηση του δικαιώματός τους στην οικογενειακή ζωή,

(δ) η πρόσβαση σε προγράμματα που προάγουν την ανάπτυξή τους και την επανένταξή τους στην κοινωνία·

(ε) ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας τους ή των πεποιθήσεών τους.

(7) Σε περίπτωση απόφασης περιορισμού παιδιού, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις των εδαφίων (2), (3) και (4) του άρθρου 24 αναφορικά με το δικαίωμα παιδιού σε ιατρική εξέταση και ιατρική περίθαλψη.

(8) Παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο που έχει στερηθεί την ελευθερία του με την επιβολή περιοριστικών μέτρων έχει δικαίωμα να συναντήσει όσο το δυνατόν ενωρίτερα τους ασκούντες τη γονική μέριμνα ή τον εκπρόσωπό του, όπου αυτό εφαρμόζεται, ή άλλο ενήλικα που υποδεικνύει το ίδιο.

Επιβολή όρων αντί προφυλάκισης

84.-(1) Το Δικαστήριο Παιδιών κατά τη λήψη απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 83 για την προφυλάκιση παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο δύναται να επιβάλει τους ακόλουθους όρους και να μη διατάξει τον περιορισμό του παιδιού:

(α) Το παιδί διαμένει με τους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού ή με άλλο ενήλικο πρόσωπο που καθορίζεται από το Δικαστήριο Παιδιών και είναι κατά την κρίση του Δικαστηρίου κατάλληλο·

(β) το παιδί φοιτά σε σχολείο ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ή πρόγραμμα απεξάρτησης·

(γ) το παιδί επιτηρείται από επιτηρητή δοκιμασίας, σύμφωνα με όρους που θέτει το Δικαστήριο·

(δ) το παιδί δεν έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένο πρόσωπο ή πρόσωπα·

(ε) το παιδί μένει μακρυά από συγκεκριμένο κτίριο, χώρο ή τόπο ή περιοχή εκτός υπό τέτοιες περιστάσεις και σε τέτοιες ώρες που θα καθορίσει το Δικαστήριο∙

(στ) οτιδήποτε άλλο ήθελε κρίνει σκόπιμο το Δικαστήριο.

(2) Σε περίπτωση που παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο που αφήνεται ελεύθερο υπό όρους δεν συμμορφώνεται με οποιονδήποτε από τους όρους, και στη συνέχεια καταδικάζεται για ποινικό αδίκημα άλλο από αυτό για το οποίο επιβλήθηκαν οι όροι, το Δικαστήριο Παιδιών, κατά την άσκηση των εξουσιών του κατά την επιβολή της ποινής για το αδίκημα αυτό, δύναται να λαμβάνει υπόψη του τη μη συμμόρφωση του παιδιού με τους όρους που τέθηκαν.

Μεταφορά παιδιού από και προς το δικαστήριο

85. Σε περίπτωση περιορισμού παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο σύμφωνα με το άρθρο 83, η Αστυνομία διασφαλίζει ότι παιδί κατά τη μεταφορά του από και προς το δικαστήριο ή κατά την αναμονή του πριν ή μετά από οποιαδήποτε εμφάνιση ή ακρόασή του στο δικαστήριο δεν έρχεται σε επαφή με οποιονδήποτε ενήλικα, ο οποίος κατηγορείται για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.

Πρόσωπα που δικαιούνται να παρίστανται σε διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου

86.-(1) Η δίκη παιδιού σε σύγκρουση με τον νόμο διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στην παρουσία των ασκούντων τη γονική μέριμνα αυτού.

(2) Το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο έχει το δικαίωμα να συνοδεύεται από άλλο κατάλληλο ενήλικο πρόσωπο, το οποίο δύναται να ορίζεται από το παιδί και γίνεται αποδεκτό υπό αυτή την ιδιότητα από το Δικαστήριο Παιδιών, σε περίπτωση που η παρουσία των ασκούντων τη γονική μέριμνα αυτού που συνοδεύουν το παιδί κατά την ακροαματική διαδικασία-

(α) αντιβαίνει στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού,

(β) δεν είναι εφικτή, επειδή, αν και καταβλήθηκαν εύλογες προσπάθειες, είναι αδύνατη η επικοινωνία με ασκούντα τη γονική μέριμνα του παιδιού ή είναι άγνωστη η ταυτότητά του, ή

(γ) θα μπορούσε, βάσει αντικειμενικών και πραγματικών περιστατικών, να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ποινική διαδικασία.

(3) Σε περίπτωση που το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο δεν έχει ορίσει άλλο κατάλληλο ενήλικο πρόσωπο, ή το πρόσωπο που έχει οριστεί από το παιδί δεν γίνεται αποδεκτό από το Δικαστήριο Παιδιών, το Δικαστήριο Παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, ορίζει άλλο πρόσωπο, για να συνοδεύει το παιδί ή τον εκπρόσωπο.

(4) Το Δικαστήριο Παιδιών δύναται να επιτρέψει, εκτός από το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού την παρουσία-

(α) λειτουργών του Δικαστηρίου Παιδιών,

(β) του εκπρόσωπου του παιδιού, όπου αυτό εφαρμόζεται,

(γ) προσώπων που έχουν άμεση σχέση με τις διαδικασίες που αφορούν το παιδί,

(δ) οποιουδήποτε άλλου προσώπου, η παρουσία του οποίου είναι προς το συμφέρον του παιδιού, κατά την κρίση του Δικαστηρίου Παιδιών.

(5) Σε περίπτωση που παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι παρόν στη δίκη του ενώπιον Δικαστηρίου Παιδιών, το Δικαστήριο Παιδιών αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρις ότου εκλειψει ο λόγος που εμποδίζει το παιδί να παραστεί στη δίκη του.

(6) Οποιεσδήποτε διαταγές ή αποφάσεις του Δικαστηρίου Παιδιών δημοσιεύονται, και, σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο για σκοπούς προστασίας των συμφερόντων του παιδιού, η δημοσίευση αυτή γίνεται με τρόπο που η ταυτότητα του παιδιού δεν αποκαλύπτεται.